La Universitat d'hivern de Gandia versarà sobre el poder femení

  • UVGandia
  • 2 de febrer de 2021
 
Imagen de la noticia

"Perspectives de poder en femení" és el títol de la Universitat d'hivern a Gandia que tindrà lloc els mesos de febrer/març amb una proposta totalment virtual i oberta a la ciutadania en general. La programació, organitzada pel Centre de Gandia amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat, inclou dos cursos, un taller i una jornada. La inscripció serà gratuïta.

Enguany la programació de la Universitat d'hivern a Gandia s'estructura sota el lema "Perspectives de poder en femení". La programació abordarà la història per tal de visibilitzar les trajectòries vitals de dones que s’han empoderat, prenent consciència dels seus drets, capacitats i autonomia, i, en alguns casos, participant en processos socials i polítics amb altres dones per tal de canviar les relacions opressives que les envoltaven.

És per això que els dos cursos plantejats es centraran en la política i en l’art, dues esferes que han estat fortament marcades per les jerarquies de gènere. En concret es tracta dels cursos "La història també la fan les dones", coordinat pels professors Lola Bañón i Eladi Mainar, i "Les dones en la història de l'art", coordinat per Montserrat Hormigos. El primer d'ell tindrà lloc del 15 al 17 de febrer de 9.30 a 12, i pretén analitzar la història contemporània d’Espanya a través de la perspectiva femenina. El curs emprarà les trajectòries vitals de diferents dones per contextualitzar els fets que han conformant el nostre passat més proper. Així s'estudiarà la figura d'Emilia Pardo Bazán, Clara Campoamor, Victoria Kent, Maria Moliner o Cristina Almeida. Mentre, el curs "Les dones en la història del cinema" tindrà lloc del 17 al 19 de febrer de 17 a 19h i estarà coordinat per Montserrat Hormigos. El curs busca realitzar un repàs per les diferents representacions del col·lectiu de les dones en les diferents èpoques històriques i moviments estilístics i, sobretot, rescatar l'oblit a aquelles dones artistes i la seva producció, incidint en les dificultats que van haver d'afrontar en el desenvolupament de la seva professió i en els nous significats que vehiculen en la seva obra.

La programació inclou també un taller per a aprendre a cultivar una feminitat conscient a través de la pràctica del ioga. Sota el títol "Ioga i feminitat conscient" aquest taller tindrà lloc el 18 i 19 de febrer de 16.30 a 18.30 i serà impartit per Núria Martí. El taller busca plantejar els beneficis de la ioga per a les dones tenint en compte les particularitats del cos femení així com aprendre a escoltar els missatges del cos a través de la ioga. A més, planteja la idea de la feminitat conscient: dona cíclica i dona plena en la menopausa.

La inscripció als dos cursos i al taller de ioga ja està oberta i es pot formalitzar de forma gratuïta a través de la web del Centre de Gandia de la Universitat. La programació, donades les circumstàncies sanitàries, es realitzarà totalment en línia.

Per últim la programació tractarà també la idea del poder com a cures a través d’un seminari que exposa el silenciament i la feminització de les cures i promou la necessitat de construir una societat de les cures. La inscripció a aquest seminari s'obrirà en breu.

Aquesta programació s'ha organitzat amb el suport de l'àrea d'igualtat de l'Ajuntament de Gandia