La Universitat impartirà un doble grau de Física i Química i un altre de Física i Matemàtiques a partir del curs 2020-2021

  • Gabinet de Premsa
  • 6 de novembre de 2019
 
Imatge de la Facultat de Física.
Imatge de la Facultat de Física.

La Universitat de València impartirà a partir del pròxim curs (2020-2021) els dobles graus de Física i Química i de Física i Matemàtiques. El Consell de Govern ha aprovat aquesta ampliació de l’oferta acadèmica en la reunió celebrada dimarts 5 de novembre. El punt ha estat presentat per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez.

El doble grau de Física i Química, per al qual s’oferiran 20 places de primer, consta de 332 crèdits organitzats en cinc cursos acadèmics. La Universitat de València serà la tercera a oferir aquesta titulació, després de Santiago de Compostel·la i de l’Autònoma de Barcelona, que han registrat unes notes de tall de 12,29 i 12,73, respectivament.

Les titulacions de Física i Química tenen una llarga tradició a la Universitat de València, i ambdues destaquen en les primeres posicions dels rànquings més prestigiosos. Concretament, el Nature INDEX de 2019 situa a les dues disciplines en segona posició a Espanya. Totes dues titulacions compten amb un professorat d’alt nivell i implicat en projectes d’innovació educativa des que es van implantar els graus en 2010.

Segons indica la degana de Química, Adela Mauri, aquest doble grau proporcionarà als estudiants una preparació “molt sòlida per a afrontar els reptes del món laboral en els seus diferents aspectes: indústria, docència i investigació”. El degà de Física, Jordi Vidal, afig que aquesta nova titulació facilitarà la incorporació de l’estudiantat al món empresarial “a través d’una potent formació dual”.

El doble grau de Física i Matemàtiques, per la seua part, respon a una petició formulada des de fa temps pels seus potencials estudiants, i proposa una sòlida formació en dos dels camps científics amb major futur i amb alta demanda. Clara mostra d’això són les elevades notes d’accés d’aquest curs: en Física es va necessitar un 12,69, i en Ciències Matemàtiques, un 11,96.

Aquest doble grau, que oferirà 30 places de primer curs, consta d’un total de 330 crèdits organitzats en cinc cursos acadèmics. L’estudiantat haurà de cursar una sola assignatura més, de sis crèdits per curs, en relació amb les carreres d’origen, bastant menys que en els dobles graus oferits per altres universitats. Per a això s’ha realitzat un gran esforç d’adaptació i de sinergia entre tots dos estudis, en paraules del degà de Ciències Matemàtiques, Joan Monterde.

Per part seua, el degà de Física indica que el bon nivell de l’estudiantat que accedeix a aquests estudis i l’excel·lent professorat del qual es disposa poden fer de l’oferta d’aquesta doble titulació una de les més atractives i de major qualitat de la Universitat de València amb una projecció d’ocupabilitat molt elevada.

Preocupació i decepció pel finançament

La rectora de la Universitat, Mavi Mestre, ha expressat davant el Consell de Govern la seua preocupació i decepció pel projecte de pressupostos aprovat per la Generalitat quant a la finançament de les universitats per a l’exercici 2020, que suposa “no ja una millora, tal com hem exigit, sinó un retrocés”.

En la mateixa línia s’ha manifestat el vicerector d’Economia i Infraestructures, Justo Herrera, qui ha recordat com s’ha millorat la despesa social autonòmica des de 2015, però que aquest esforç no ha afectat a les universitats. Herrera ha explicat, a més, que la Universitat de València, per les seues singularitats, és la més perjudicada per aquesta marginació en els pressupostos autonòmics.

La rectora de la Universitat, Mavi Mestre, d’altra banda, ha tornat a exigir la firma del conveni col·lectiu de les universitats, que va ser acordat en primavera, per a permetre la millora de les retribucions del professorat contractat i la incorporació de noves figures de contractació. També ha reiterat la necessitat d’eliminar la taxa de reposició.

Representants de sindicats i de diferents centres han fet una crida a actuar coordinadament enfront de la Generalitat per tal de millorar els recursos de les universitats.

Rebuig a atacs ultres

En un altre punt, el Consell de Govern ha condemnat les últimes agressions de grups d’extrema dreta contra actes organitzats pel Bloc d’Estudiants Agermanats. A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació va ser arrancada una bandera quatribarrada per part d’elements ultres. I a la Biblioteca de Ciències Socials "Gregori Maians" grups d’extrema dreta proferiren amenaces i intentaren, sense èxit, boicotejar una taula redona on participava el polític Joan Tardà. La Consell de Govern ha fet una nova manifestació en favor de la llibertat d’expressió i del manteniment dels espais universitaris com llocs de debat i de crítica.

Condol institucional

En el seu informe, la rectora va expressar el condol institucional per la mort recent de persones de la comunitat universitària. Es tracta de la professora de la Facultat de Dret Elena Górriz; la professora de la Facultat de Psicologia Inmaculada Fernández; la membre del PAS del Departament d’Història de l’Art Mar Beltrán; i el professor jubilat de la Facultat de Geografia i Història Inocencio Vicente Pérez.