La Universitat i INCLIVA investiguen com combinar cèlul·les i materials per a regenerar el cartílag de les articulacions

  • 15 de novembre de 2016
 
INCLIVA

Un projecte de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA per a regenerar cartílag de les articulacions està sent mentoritzat per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). La proposta, liderada per la catedràtica d’Histologia Carmen Carda, desenvolupa una solució d’enginyeria tissular en la qual es combinen cèl·lules, polímers biodegradables sintètics i materials d’origen natural del pacient.

El projecte seleccionat, ‘Microesferes per a la regeneració del cartílag en les articulacions’, participa en el Programa de Mentorització Internacional de la Fundación para la Innovación y la Prospectiva en Salud en España (FIPSE), el qual està coordinat en el programa del MIT IDEA Global, de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). L’objectiu d’aquesta proposta és recolzar les tecnologies mèdiques i sanitàries més innovadores i als seus impulsors, per a convertir les seues idees en productes i serveis que tinguen un impacte en la cura de la salut.

El projecte ha sigut presentat per investigadors del Departament de Patologia (Universitat de València), en col·laboració amb el Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (Universitat Politècnica de València), i l’Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA).

Carmen Carda explica que les lesions en les articulacions són freqüents en joves i en adults d’edat mitjana, i encara que no són especialment greus, sí són molestes i invalidants. Actualment els cirurgians disposen d’escasses eines per a tractar-les. “El nostre grup de recerca porta diversos anys analitzant com combinar cèl·lules amb materials perquè regeneren el teixit danyat, en aquest cas el cartílag articular. S’han desenvolupat uns materials que combinen polímers biodegradables sintètics amb materials d’origen natural del mateix pacient”, assenyala.

La combinació produeix un material que es col·loca en el lloc danyat, i en estudis en models animals, concretament conills, l’equip investigador liderat per la Universitat de València ha demostrat que, al cap de tres mesos, l’organisme ha desplaçat tot el material que s’ha col·locat i l’ha substituït per teixit que té tot l’aspecte histològic del teixit natural i amb una superfície articular totalment funcional.

María Sancho-Tello (Universitat de València); i Gloria Gallego i José Luis Gómez Ribelles (Universitat Politècnica de València), investigadores i investigador del projecte, han sotmès aquest a revisió durant dos dies per professors del MIT i d’altres centres d’innovació de Boston de diferents especialitats. Ara, l’equip confia que els mentors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts els ajuden a explorar les opcions de patentar l’avanç, produir els dispositius mèdics per a aplicar-ho, així com realitzar un estudi de mercat i analitzar la seua viabilitat comercial.

“Han sigut dies d’intens treball en els quals hem rebut recomanacions i suggeriments de tot tipus per a millorar el projecte: de caràcter científic, metodològic, relacionades amb la possibilitat de patentar-lo, fins i tot la comercialització”, explica la professora María Sancho-Tello. “Ens han assignat un mentor en el MIT i hem tornat amb molts deures per a afinar el projecte –continua–. Tenim sis mesos per a millorar-ho, amb algunes estades més a Boston i Madrid, transcorreguts les quals haurem de fer una nova presentació”.

El projecte arranca gràcies al suport del programa VLC Bioclinic, posat en marxa per la Universitat de València i INCLIVA.