La Universitat lamenta la decisió de Mutxamel de traslladar de carrer la denominació Enric Valor

  • Gabinet de la Rectora
  • 3 de maig de 2021
 
La Universitat lamenta la decisió de Mutxamel de traslladar de carrer la denominació Enric Valor
Enric Valor. Font: Alicante Plaza

En una expressió verbal i per unanimitat, el Consell de Govern de la Universitat de València es va pronunciar en contra de la modificació de les denominacions de carrers del municipi de Mutxamel. Enric Valor i Vives, doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València, és una de les principals figures de les lletres valencianes del segle XX.

La decisió del govern municipal adoptada el passat dia 29 d’abril retira la denominació Enric Valor a l’avinguda que fins el moment portava el nom de l’escriptor de Castalla, que passa a denominar-se avinguda d’Espanya. Un dels carrers d’accés a Mutxamel rebrà el nom Enric Valor, segons la decisió del consistori, que ha motivat el pronunciament de diferents grups polítics a les Corts Valencianes, a més del propi President de la Generalitat i el Ministre de Cultura.

Enric Valor i Vives (Castalla, 1911 – València, 2000), va ser un prestigiós escriptor i gramàtic valencià. La seua obra recull contes i la memòria oral valenciana, especialment les ‘rondalles valencianes’ publicades en la dècada de 1950, a més de novel·les i obres gramàtiques i lexicogràfiques que contribuïren a la normalització en l’ús del valencià.

El 28 de juliol de 1993 Enric Valor i Vives fou investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València per acord de la Junta de Govern de la Universitat, a proposta de la seua Facultat de Filologia. En la cerimònia d’investidura actuaren com a padrins els Drs. Manel Pérez Saldanya i Vicent Escrivà Peiró.

El passat 18 de febrer de 2020 l’Aula Magna de la Universitat de València, en l’emblemàtic i històric edifici del carrer de La Nau, acollí l’acte acadèmic en homenatge a Enric Valor amb motiu del vintè aniversari de la seua mort.

Organitzat per la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, l’Institit Interuniversitari de Filologia Valenciana i la Universitat de València, l’acte es va celebrar sota la presidència de la rectora de la Universitat, Maria Vicenta Mestre.

La rectora ha lamentat la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel, i ha condemnat la utilització de reconegudes figures literàries en decisions polítiques.

‘Enric Valor i Vives és la veu de la nostra tradició oral, és la passió per la literatura en temps de minorització del valencià, i és, també, la consciència i la ciència de la gramàtica i la lexicografia per recuperar la nostra llengua en els àmbits formals’, ha declarat la rectora.