La Universitat i Levante-EMV debaten sobre ciutat i urbanisme a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 de novembre de 2017
 
Vista de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Foto: Josep A. Collado.
Vista de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Foto: Josep A. Collado.

El Centre Cultural La Nau va acollir dimarts dia 7 de novembre la primera de les taules redones del cicle 'Ciutat i urbanisme', organitzat per la Universitat de València, a través de l’Escola  Europea de Pensament, i el diari Levante-EMV, en el marc del programa Claustre Obert. Totes les conferències tindran lloc a les 19 hores, a l’Aula Magna, durant tres dimarts consecutius. L’entrada és lliure, amb capacitat limitat.

El cicle consta de tres taules redones. En la primera es durà a terme un debat a propòsit del llibre del doctor en Arquitectura Gaspar Jaén i Urban Formació d’una ciutat moderna de grandària mitjana: Elx, 1740-1962. L’acte tindrà les intervencions de Pedro Ruiz Torres, exrector i catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València; Luis Alonso de Armiño, del Taller d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València; Juan Mora Pastor, director del Secretariat d’Investigació de la Universitat d’Alacant; i l’autor.

En aquesta obra de més de set-centes pàgines, Gaspar Jaén i Urban estudia els canvis socials i arquitectònics principals esdevinguts a Elx des de mitjan segle XVIII fins a la dècada dels seixanta del segle XX. Es tracta d’un arc temporal en què es concentren les modificacions de fonament que jalonen la configuració progressiva de la ciutat moderna europea i on se centren actualment els esforços d’un gran nombre d’investigadors procedents de camps disciplinaris diversos.

Gaspar Jaén i Urban és actualment professor de Dibuix Arquitectònic i de Dibuix Tècnic a l’Escola Politècnica Superior d’Alacant, i ha publicat nombrosos assajos sobre arquitectura, quasi sempre referits a l’àmbit de la comarca del Baix Vinalopó i de València, entre els quals hi ha: Guia provisional d’arquitectura d’Elx (Alacant, 1978); Qüestions territorials al País Valencià (Sagunt, 1979); o  Les palmeres del migjorn valencià (València, 1994). D’altra banda, també ha posat la mirada en altres grans ciutats: El paisaje urbano de Nueva York en la obra escrita de Federico García Lorca (Alacant, 2014).

En la segona taula redona (14 de novembre), el periodista Josep Martí Font presentarà el seu llibre La España de las ciudades. Aquesta taula la presentarà Juan García, director de l'editorial EC Libros, del mateix grup que el diari digital ‘Economíadigital.com’. El cicle acabarà dimarts 21 de novembre amb la tercera taula redona titulada 'Urbanisme i arquitectura per pensar' amb la participació de José Luis Miralles (Taller d' Urbanisme de la UPV),  Isabel Bolufer (regidor d'Urbanisme de Xàbia), Ramón Marrades (director d'Estrategia de la Marina de València), i la arquitecta Elena Azcárraga Monzonís.

Sobre l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana.

L’Escola, a més, tindrà la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.