La Universitat lliura la seua Medalla a Javier Boix

  • Gabinet de la Rectora
  • 29 d’octubre de 2021
 

El catedràtic de Dret Penal de la Universitat de València, Javier Boix, ha rebut, de mans de la rectora, Mª Vicenta Mestre, la Medalla de la Universitat, en reconeixement dels seus mèrits i valors, i la seua implicació i dedicació a la Universitat.

El Paranimf de la Universitat de València ha acollit, aquest divendres 29 d’octubre, l’acte de lliurament de la Medalla de la Universitat de València al prof. Dr. Francisco Javier Boix Reig, catedràtic de Dret Penal de la Universitat.

La Medalla de la Universitat de València és una distinció honorífica que s’atorga a persones físiques, corporacions i entitats, atenent als seus mèrits o rellevants serveis prestats a la nostra Universitat.

La Universitat de València reconeix, amb aquesta alta distinció, la seua contribució a la defensa dels valors de la universitat pública, així com la seua col·laboració en la defensa dels interessos de la Universitat de València com a institució, i de la seua comunitat universitària.

L’acte de lliurament s’ha produït un any després de la seua concessió, com a conseqüència de la COVID-19, essent el primer acte d’aquestes característiques que s’ha celebrat al Paranimf de la Universitat on el públic ha expressat una gran ovació en el moment en què la rectora Mª Vicenta Mestre, en nom del Consell de Govern, ha lliurat la Medalla de la Universitat de València al professor Javier Boix.

Un universitari compromés amb l’ensenyament del Dret Penal, que ha combinat la docència i la recerca amb l’activitat professional, amb un gran reconeixement per part dels seus alumnes, segons ha posat en relleu la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València, Ángeles Jareño, qui ha pronunciat una laudatio en què ha destacat també la participació  del prof. Boix en la gestió universitària en les diferents universitats en què ha desenvolupat la seua activitat.

‘He concebido el Derecho Penal como un Derecho protector de libertades y derechos fundamentales, por más que parezca paradójico dada su función represiva. [...] Nuestra Constitución no distingue entre clases de ciudadanos y ciudadanas. Todos somos titulares por igual, sin excepción, de los derechos y libertades fundamentales’, ha assenyalat el professor Boix en el seu discurs d’acceptació.


En la seua intervenció, la rectora de la Universitat de València ha destacat la trajectòria del professor Javier Boix, ‘un dels millors advocats penalistes’, a qui els seus deixebles han definit com ‘un maestro solido y generoso, con el que siempre hemos podido contar’.

La rectora de la Universitat ha destacat, a més de la competència professional del professor Javier Boix, la seua ‘ampla cultura, sensibilitat, compromís i lleialtat institucional’, i ha reconegut els rellevants mèrits d’aquest catedràtic de Dret Penal que ha defensat la universitat pública, a la Universitat de València i a la seua comunitat universitària (estudiantat, PAS i PDI) ‘sense excepció, sense contraprestació. Sempre des de la professionalitat, sempre des de la lleialtat institucional’.

‘Concibo la Universidad como un servicio público insustituible en todo Estado de Derecho democrático, teniendo como valores inherentes la libertad y la igualdad de todos los ciudadanos y ciudadanas’, ha afirmat, en la seua intervenció, el prof. Javier Boix.

Pot accedir al discurs de la rectora de la Universitat en aquest acte a través d’aquest enllaç.


Apunt biogràfic de Javier Boix

Francisco Javier Boix Reig (València, 1951), és catedràtic de Dret Penal de la Universitat de València i advocat de l’ICAV.

Llicenciat i doctor en Dret per la Universitat de València, obtenint els corresponents premis extraordinaris, va ampliar aquesta formació a l’institut Max Planck de Friburg.

Inicià la seua carrera acadèmica a la Universitat de València com a becari d’investigació, professor agregat interí i professor adjunt numerari. Va obtenir la càtedra de Dret Penal a les universitats de Palma de Mallorca i Alacant, fins la seua incorporació definitiva a la Universitat de València l’any 1989, compaginant la docència i la  investigació amb l’exercici professional al més alt nivell.

En aquests períodes ha ocupat diferents càrrecs acadèmics, com ara vicerector de les universitats de Palma de Mallorca i d’Alacant, director del Departament de Dret Penal i Secretari de l’Institut Universitari de Criminologia de la Universitat de València. 

El Dr. Boix ha dirigit més de tretze tesis doctorals i forma part dels consells de direcció i editorials de les revistes científiques més prestigioses de la seua especialitat. També és membre permanent de la secció penal de la Comisión General de Codificación del Ministerio de Justicia i acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de la Comunitat Valenciana.

Ha estat reconegut amb la Medalla d’or de la Universitat d’Alacant, amb la Insignia d’or de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València i el Premi Fundación Cañada Blanch. 

Arxivat en: Facultat de Dret , Dret , Penes , PDI