La Universitat lliura la seua Medalla a Julia Sevilla com precursora dels estudis constitucionalistes en matèria de gènere

  • Gabinet de la Rectora
  • 18 de desembre de 2018
 

La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha lliurat la Medalla de la Universitat a la jurista Julia Sevilla a iniciativa de la Unitat d’Igualtat i l'adhesió de la Facultat de Dret. L’acte ha comptat amb la presència del President de la Generalitat, Ximo Puig, i de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, qui ha pronunciat la laudatio.

Medalla
Foto: Miguel Lorenzo

La professora honorífica del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat, i membre del seu Institut Universitari d’Estudis de la Dona, Julia Sevilla, ha rebut la Medalla de la Universitat en un acte acadèmic celebrat al Paranimf de l’històric edifici de La Nau.

L’acte ha comptat amb nombroses autoritats acadèmiques (Consell de Direcció, Consell Social i degans), el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, l’ex-president de la Generalitat Valenciana, Joan Lerma; així com una àmplia representació de la societat valenciana, educativa, cultural, política i empresarial.

En un emotiu discurs on ha defensat la importància de l’educació en igualtat, ‘sempre he sentit que ens van educar per trencar barreres basades en estereotips sexistes’, Julia Sevilla ha reclamat la visibilitat del feminisme, perquè ‘segueix sense ser tingut en compte, almenys en Dret, com una teoria i un mètode d'anàlisi tot i que en altres latituds així es considera’.

‘Apostar per les dones no és anar contra ningú, és defensar els drets del 50% de la població. I sempre hi ha el perill que es puguen perdre perquè formen part de l’estar. També del ser’, ha destacat la professora Sevilla, qui ha recordat les primeres manifestacions del 8 de març i el 25 de novembre, on ‘la participació era cada vegada més nombrosa, les últimes multitudinàries, perquè la sensibilització enfront de les agressions a les dones és cada vegada més gran’.

Julia Sevilla ha rememorat el seu pas per nombroses institucions públiques remarcant que ‘ser lletrada va ser una gran oportunitat per conèixer la realitat més enllà de la teoria, de participar en la gestació de les lleis que la desenvolupaven, la seua evolució, veure com anava creixent el nombre de diputades en els escons, també a la Mesa i en les altres institucions que allí es trien, seguir de prop el desenvolupament Estatutari, la seua reforma, l'aprovació de les lleis d'igualtat, i de paritat en els òrgans en la legislatura actual ...’.

Es pot consultar el discurs complet d'acceptació de la professora Julia Sevilla, al següent enllaç.

La rectora Mª Vicenta Mestre, qui ha definit a Julia Sevilla com una ‘dona pionera, lluitadora i compromesa’, ha recordat al seu discurs altres dones rellevants en la lluita per la igualtat com Amelia Valcárcel, Olimpia Arozena, Olga Quiñones o Carmen Alborch, i ha animat a altres dones ‘a seguir l’exemple de Julia Sevilla en el seu compromís per un món millor i trencar els sostres de cristall’. També ha volgut recordar a les generacions, com la de la professora Sevilla, que lluitaren per la democràcia.

‘A més d’una destacada docent i investigadora, la professora Julia Sevilla és una gran professional del dret que des de Les Corts Valencianes i també des de la Sindicatura de Greuges ha contribuït al desenvolupament legislatiu i a la preservació dels drets de les valencianes i valencians’, ha afirmat la rectora, qui ha aprofitat per rememorat el 40 aniversari de la Constitució i el 35 de les primeres eleccions autonòmiques.

Es pot consultar el discurs complet de la rectora Mª Vicenta Mestre, al següent enllaç.

La vicepresidenta Carmen Calvo ha destacat que ‘és necessari celebrar aportacions com la de la professora Sevilla, ara que hem celebrat aquests 40 lluminosos anys de democràcia i de la nostra Constitució, ara que gaudim de la democràcia aconseguida, estable i consolidada, perquè Julia ha sabut, des de l’àmbit acadèmic, però també amb l’activisme ciutadà, omplir de sentit la lletra constitucional relativa a la igualtat i manifestada com valor, com dret i com principi, recollits a la Carta Magna’.

Al seu discurs, Calvo ha asseverat que el treball de la professora Sevilla ‘ha obert el camí, amb gran valentia, a la comprensió del mandat constitucional de la igualtat de dones i homes, no a soles en l’àmbit acadèmic, sinó també, i el que és encara més important, en l’àmbit social’.

Julia Sevilla

Llicenciada i Doctora en Dret per la Universitat de València, es va incorporar a la seua Facultat de Dret com a professora ajudant de classes pràctiques fins que en desembre de 1979 es va convertir, per oposició, en professora adjunta de Teoria de l’Estat de l’aleshores Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de València. Quan l’any 1983 va ser nomenada Lletrada de les Corts Valencianes, va reduïr la seua activitat docent, que compatibilitzà amb les seues responsabilitats al Parlament valencià.

La professora Sevilla ha estat una dona compromesa amb la societat valenciana i una lluitadora per la igualtat efectiva entre homes i dones. Així, va ser fundadora de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, entitat que va presidir, a l’igual que la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, que va contribuir a fundar, també. Actualment és membre de la Federació Espanyola del Lobby Europeu de Dones (CELEM).