La Universitat lliura els seus Premis Extraordinaris de Doctorat del curs 2019-20

  • Gabinet de la Rectora
  • 16 de juliol de 2021
 

L’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia ha acollit aquest divendres 16 de juliol l’acte acadèmic de lliurament dels Premis Extraordinaris de Doctorat corresponents al curs 2019-20. La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha lliurat aquests premis que reconeixen l’excel·lència acadèmica en el programa de doctorat en una cerimònia amb públic reduït que ha estat retransmesa en directe per UVcomunicació.

Els Premis Extraordinaris de Doctorat reconeixen les tesis de qualitat excepcional. Aquesta avaluació es realitza a partir de les publicacions, aportacions i/o resultats originals de la tesi doctoral.

La comissió de doctorat avalua aquests premis, aplicant els barems aprovats pels òrgans de govern universitaris, i eleva la proposta de concessió dels Premis al Consell de Govern. Per saber més sobre el reglament i barems aplicats, pot seguir aquest enllaç: https://links.uv.es/O6ArLd0

El Consell de Govern de la Universitat de València, reunit en sessió ordinària el 5 d’octubre de 2020, va adoptar l’acord ACGUV 141/2020 en virtut del qual es concediren 36 premis extraordinaris en les àrees de Física, Química, Matemàtiques, Biologia Cel·lular i Molecular, Ciències de la Natura, Farmàcia, Medicina, Odontologia, Infermeria i Fisioteràpia, Psicologia, Economia i Sociologia, Dret, Ciències Polítiques i Criminologia, Geografia i Història, Filologia, Traducció i Comunicació, Filosofia i Ciències de l’Educació, i Magisteri.

Pot consultar la llista de guardonades i guardonats consignats en aquest acord al tauler oficial de la Universitat de València a través d’aquest enllaç: https://links.uv.es/MG6Jfn2

 

Més de 380 tesis llegides en el curs 2019-20

La vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, ha destacat el volum de tesis doctorals llegides a la Universitat de València el curs 2019-20 en els 60 programes de doctorat en els quals, actualment, hi ha matriculades 4.369 persones.

En total 382 tesis doctorals es llegiren el curs acadèmic 2019-2020, de les quals un 36,9% ho van ser amb esment internacional.

La vicerectora, en nom del Consell de Direcció, ha agraït el treball realitzat pel director de l’Escola de Doctorat, professor José Vicente Bagán, i la tasca dels membres de la direcció de l’aquesta Escola, així com de les persones que participen en les comissions que valoren aquests premis.

 

La rectora reclama la necessitat d’una major inversió en I+D+i i l’aposta pel talent

Posteriorment, el vicerector d’Investigació, Carlos Hermenegildo, ha posat en valor la producció científica de la Universitat de València i l’estreta relació entre els programes de doctorat i l’activitat investigadora.

Així, s’ha referit a la recent convocatòria d’ajudes de requalificació i de formació de postdoctorat per a estades a altres centres d’investigació, incloent centres estrangers, una experiència que ha recomanat als premiats i premiades.

En la seua intervenció de cloenda de l’acte, la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha fet al·lusió a la necessitat d’una major inversió en I+D+i: ‘el que veiem en les dades és que la inversió en I+D en relació al PIB d’Espanya es troba lluny de la mitjana OCDE, i molt més lluny de països capdavanters com Estats Units, Corea o Japó’, ha afirmat.

La rectora ha remarcat que la productivitat científica de les universitats espanyoles es troba al mateix nivell, o fins i tot en nivells superiors, a la dels països líders. I per això ha recordat la reivindicació de la Universitat d’una planificació de carrera professional que permeta la retenció i recuperació de talent. ‘Talent com el que vosaltres teniu’, ha remarcat Maria Vicenta Mestre.

 

L’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia, com a Paranimf Universitari

L’acte de lliurament dels Premis Extraordinaris de Doctorat estava previst celebrar-lo al llarg d’aquest curs acadèmic, però l’expansió de la COVID-19, i les mesures governamentals adoptades, aconsellaren ajornar aquest acte a la finalització de l’estat d’alarma i quan s’alleugeriren les restriccions relatives a mobilitat de les persones i aforaments dels espais.

És per això que, en un context inicial de recuperació de la normalitat, es va programar aquesta cerimònia amb un volum reduït de públic, en un espai amb aforament suficient per mantenir la distància social, i amb un cerimonial adaptat per a l’ocasió.

D’eixa manera l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia torna a realitzar les funcions de Paranimf de la Universitat de València. En diferents ocasions, com ara el temps en què l’edifici històric de la Universitat es trobava en obres o per a celebracions que requeriren d’un aforament multitudinari, aquesta emblemàtica sala de la Facultat ha acollit les més altes celebracions universitàries.