La Universitat multiplica per 10 la seua potència de càlcul amb dos nous supercomputadors

  • Gabinet de Premsa
  • 28 de juny de 2018
 
Fuensanta Doménech, directora del Servei d'Informàtica, amb el nou supercomputador.
Fuensanta Doménech, directora del Servei d'Informàtica, amb el nou supercomputador.

El Servei d’Informàtica de la Universitat de València (SIUV) ha finalitzat la instal·lació i configuració dels nous superordinadors LluisVives v2 i Tirant v3, situats al seu nou Centre de Processament de Dades (CPD), del Campus de Burjassot/Paterna. La potència de càlcul de la Universitat a la disposició dels investigadors es multiplica així per 10. Els nous supercomputadors signifiquen també un important estalvi energètic i uns menors costos de manteniment.

LluisVives v2 multiplica per 20 la potència del seu antecessor –LluisVives v1–, i el seu emmagatzematge per 10. En concret, disposa d’una potència total de 82 Tflops (Rpeak) i 346 TB d’emmagatzematge basat en el sistema Lustre. LluisVives v2 s’ha dissenyat específicament per a créixer, de manera que noves inversions podran ser instal·lades sense molt d’esforç i integrades en el mateix sistema de gestió del cluster.

L’equip està format per 20 nodes per a càlculs MPI. Cadascun d’ells compta amb dos processadors Intel Xeon Skylake Gold 6154 de 18c a 3,0 GHz i 192 GB de memòria RAM DDR4 (720 nuclis en total). També disposa de dos nodes per a càlcul OpenMP. Cadascun format per quatre processadors Intel Xeon Skylake Gold 6154 de 18c a 3,0 GHz i 1,5 TB de memòria RAM DDR4. A més, està dotat de 346 TB d’emmagatzematge basat en Lustre, i d’una Xarxa Infiniband EDR 100 Gbps amb una topologia fat tree 2:1

Tirant v3, l'equip que dóna servei a la Infraestructura Científic Tècnica Singular distribuïda RES (Red Española de Supercomputación), també millora substancialment la capacitat del seu predecessor. La versió actual està formada per 336 nodes de càlcul. Cadascun d’ells amb dos processadors Intel Xeon SandyBridge I5-2670 a 2,6 Ghz i 32 GB RAM DDR3 (5376 nuclis). Així mateix, compta amb 240 TB d’emmagatzematge basat en Lustre, i per una Xarxa Infiniband FDR10 40 Gbps amb una topologia Fat-tree non-blocking.

Aquests elements proporcionen al nou Tirant 111,8 Tflops de rendiment (Rpeak) i 10 TB de memòria RAM distribuïda entre els nodes. Amb la nova versió, no solament es multiplica per cinc la potència del v2, sinó que es canvia completament de tecnologia pel que el consum elèctric es redueix fins a en 30 kWh.

En el nou Centre de Processament de dades del SIUV s’ha dissenyat específicament una zona per a donar suport als equips destinats a càlcul científic. En ella, s’ha instal·lat un sòl tècnic especialment reforçat, escomeses elèctriques noves de gran potència i sistemes de refrigeració basats en l’ocupació de portes posteriors refrigerades. Amb la unificació dels dos CPDs que el SIUV administrava a Burjassot, s’aconsegueix una millor gestió i control dels recursos.