La Universitat obri el curs amb un acte institucional aquest divendres

  • Gabinet de la Rectora
  • 10 de setembre de 2020
 

Un acte institucional dissenyat aplicant les mesures de seguretat preventives contra la COVID-19 donarà inici al curs acadèmic 2020-2021 a la Universitat de València. Aquest acte tindrà lloc el divendres 11 de setembre, d’acord amb el calendari acadèmic de la Universitat, i substituirà el tradicional Solemne Acte Acadèmic d’Obertura de Curs.

La Universitat de València obri cada any el seu curs acadèmic amb un solemne acte acadèmic que, seguint el tradicional cerimonial universitari, recull els elements propis de la solemnitat universitària (processó acadèmica, vestimenta i atributs doctorals per al professorat, mestre de cerimònies i massers) junt a les característiques dels actes acadèmics (lliçó magistral impartida des de la càtedra i públic assegut d’acord amb l’ordenació per graus). Aquest acte s’ha desenvolupat, excepte en situacions excepcionals, en el Paranimf de la Universitat, a l’històric edifici del carrer de La Nau.

En aplicació de les mesures de seguretat aplicades per combatre la pandèmia per COVID-19 s’ha decidit, enguany, substituir el solemne acte acadèmic per un acte institucional d’obertura de curs.

Una cerimònia d’obertura més breu

Així, la durada de l’acte es veurà considerablement reduïda, en substituir-se el cerimonial d’impartició de la lliçó magistral. Aquesta lliçó correspon, per torn rotatori, a un centre de la Universitat, i té, com a element simbòlic, posar en valor la rellevància del coneixement generat i acumulat en una de les disciplines acadèmiques conreades al centre. Atès que la limitació d’aforament impedirà a les i els membres del centre corresponent acompanyar el professorat responsable d’impartir la lliçó magistral, s’ha acordat amb el centre ajornar la lliçó magistral a l’acte d’obertura del proper curs acadèmic.

El programa de l’acte es veurà, doncs, reduït a la lectura d’un extracte de la memòria del curs acadèmic 2019-2020 per part de la Secretària General de la Universitat de València, el discurs institucional de l’Honorable Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual. L’acte es clourà amb el discurs inaugural de la Rectora de la Universitat, M.ª Vicenta Mestre.

Una obertura sense vestimenta acadèmica

En aquest acte també s’ha suprimit els elements propis de la solemnitat dels actes, per tal de donar compliment a les mesures de reducció dels moviments i desplaçaments a l’interior dels espais universitaris. D’aquesta manera, s’ha suprimit la processó acadèmica, integrada pel professorat doctor present a la sala, autoritats acadèmiques i presidència de l’acte. Tampoc lluiran els doctors i doctores la tradicional vestimenta acadèmica, que mostren una diversitat de colors als solemnes actes acadèmics de la Universitat.

S’evita, així, la manipulació de vestits que han de ser desinfectats, i evitar el contacte interpersonal en ajudar en el revestiment.

En el seu lloc, les persones assistents amb el grau de doctorat podran lluir la corresponent medalla lliurada en l’acte de la seua investidura per la Universitat en què es va accedir al màxim grau universitari.

D’igual manera, els i les membres de les Reials Acadèmies podran lluir les medalles distintives de les seues institucions. També podrà vestir aquests elements identificatius la representació dels poders legislatiu, executiu i judicial, que compten amb medalles distintives pròpies.

En no desenvolupar-se el cerimonial d’acord amb la solemnitat de l’acte, es prescindirà dels massers i mestre de cerimònies.

Un nou escenari per a una obertura a l’aire lliure

El Paranimf és un espai emblemàtic de la Universitat de València que va ser construït a mitjans del segle XVII, reconstruït al segle XVIII, reformat al segle XIX, rehabilitat al segle XX i recentment actualitzat en tasques de manteniment (pot saber més sobre el Paranimf seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/5EwGR3C).

Tradicionalment ha acollit els solemnes actes, amb una disposició de seients en graderia que, d’acord amb el protocol universitari, permet ubicar el públic en funció del seu grau i representació, en una manera de seure basada en la germanor i la proximitat.

Les mesures de distància social requereixen una separació interpersonal que, en tenir-se en compte en la configuració de l’acte d’obertura, junt a la necessitat d’una ventilació adient de l’espai, han aconsellat traslladar l’escenari de l’acte d’obertura.

Així, enguany, aquest acte institucional d’obertura de curs tindrà lloc al Claustre de la Universitat de València, en un cerimonial a l’aire lliure en la producció del qual han estat treballant els equips tècnics del Gabinet de la Rectora i del Centre Cultural La Nau.

Aforament limitat i retransmissió en directe

Les característiques pròpies de l’espai del Claustre suposen ja una limitació d’aforament que s’ha vist més reduït per l’aplicació de les mesures de distància interpersonal entre seients.

Aquestes condicions de prevenció front a la COVID-19 han reduït considerablement el nombre de persones participants en la cerimònia, que reuneix les autoritats acadèmiques i dels òrgans estatutaris de la Universitat, representació de les universitats valencianes, de les Reials Acadèmies valencianes i persones guardonades amb la Medalla de la Universitat, així com dels poders legislatiu, judicial i executiu (a nivell autonòmic, provincial i de les corporacions locals a les quals la Universitat de València té presència) i de les organitzacions empresarials i sindicals.

La Rectora de la Universitat de València presidirà l’acte acompanyada del Vicepresident Segon de la Generalitat Valenciana, Ruben Dalmau, de la Consellera amb competències en Universitats, Carolina Pascual, del President de la Diputació de València, Antoni Gaspar, del Vicealcalde de la capital valenciana, Sergi Campillo, la Presidenta del Consell Social de la Universitat, M.ª Emilia Adán, i dels rectors i rectores de les altres Universitats Públiques Valencianes.

Com cada any, UVcomunicació retransmetrà l’acte en directe a través de la plataforma audiovisual de la Universitat de València, en un senyal produït per l’equip del Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat.

Pot seguir la retransmissió en directe a través d’aquest enllaç: http://mediauniweb.uv.es/obertura2021