La Universitat organitza unes jornades per a posar en valor el patrimoni de les hortes històriques valencianes

  • Fundació General UV
  • 9 de maig de 2018
 
Les autoritats assistents a la presentació de les jornades.
Les autoritats assistents a la presentació de les jornades.

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit aquest dimecres, 9 de maig, la presentació de les jornades sobre hortes històriques valencianes que tindran lloc a Potries el pròxim mes de juny. Es tracta d’una iniciativa que servirà per a posar en valor i dignificar el regadiu valencià, i fomentar la conservació del patrimoni entre les institucions i la societat. L’acte ha inclòs, a més, una conferència del catedràtic d’Història Medieval Antoni Furió.

Els pròxims 15 i 16 de juny, Potries serà seu de les jornades ‘Hortes històriques valencianes: patrimoni viu de la Humanitat’, que pretenen constituir-se com a un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana.

Aquest dimecres, 9 de maig, l’Aula Magna de La Nau ha acollit la presentació pública d’aquestes jornades en un acte en el que han participat el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; i el director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, J. Emili Aura.

El vicerector Jorge Hermosilla ha definit les jornades com a “un exemple d’implicació i complicitat entre totes les institucions públiques valencianes”, participants alhora en aquest projecte. També ha destacat la importància del tema que es tractarà, en tant que el regadiu és una qüestió universal que afecta a tots els pobles valencians i ha remarcat que aquestes jornades faran una radiografia de la situació del regadiu valencià des de diversos punts de vista: patrimonial, arquitectònic i dels mateixos regants.

Albert Girona, per la seua banda, ha assenyalat la motivació de la seu de les jornades, Potries, com a capital cultural valenciana; i ha recordat a més el marc d’aquest encontre, l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, a la qual cosa ha afegit que “és necessari culturitzar els valencians i les valencianes en el patrimoni i la seua conservació”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha mostrat la seua preocupació per la vulnerabilitat del patrimoni i ha reconegut que la seua conservació “depén de totes i de tots”. També ha anunciat que el pròxim 31 de desembre entrarà en vigor una nova llei per la qual deixarà de funcionar el reg a manta, un sistema que s’utilitza en l’actualitat en molts pobles, i que un dels objectius de les jornades serà, per tant, estudiar la conservació d’aquest tipus de reg a nivell patrimonial i com fer possible la convivència entre els sistemes antics i els moderns. “Busquem posar en valor els sistemes antics de reg i recuperar la connexió emocional de la gent amb la terra”, ha conclòs. Les jornades a Potries es completaran amb l’exposició ‘El lligam de l’aigua’, que mostrarà tapissos i instal·lacions relacionades amb la temàtica del regadiu.

En la seua intervenció, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha subratllat el paper de les jornades per a “posar en valor el patrimoni com a atractiu turístic” i ha reconegut que aquesta és “una oportunitat per a dignificar el treball dels llauradors i les llauradores en el camp, i una manera de transmetre l’estima per la terra”.

El tancament de la presentació ha anat a càrrec del director del Centre de Gandia, Emili Aura, qui ha mostrat “la voluntat de la Universitat de València de recolzar Potries com a referent cultural”. Aura també ha avançat la programació de les jornades, les quals “busquen estudiar les hortes històriques des de diferents perspectives (la dels regants, els acadèmics, els experts o els professionals) mirant al passat, però també al present i al futur, i posant sobre la taula casos concrets com ara Potries, Vinalopó o Benilloba”.

A continuació, el professor Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, ha impartit la conferència ‘La formació de les hortes històriques valencianes’, presentat per Luis Pablo Martínez, representant de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Unes jornades per a conservar el patrimoni
Les jornades que se celebraran a Potries els dies 15 i 16 de juny pretenen fomentar la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.

Els sistemes de regadiu tradicionals posseeixen un elevadíssim valor patrimonial, cultural i natural, i presten valuosíssims serveis socials, econòmics, culturals, paisatgístics i ambientals a les comunitats. La salvaguarda present i futura de les hortes i vegues històriques resulta clau per al manteniment de la identitat, la cohesió i la seguretat alimentària de les poblacions, i d’un medi ambient sa, suport de biodiversitat i agrodiversitat.

Les jornades s’estructuren a partir d’una sèrie de ponències i taules redones amb la participació de persones expertes de totes les àrees de coneixement i de l’acció social relacionades amb els valors de les hortes històriques, amb voluntat de representació de tot el territori valencià. El programa es complementa amb una visita al sistema de regadiu tradicional de la Safor, magnífic exponent dels sistemes històrics de regadiu per sèquies.

La trobada pretén esdevindre un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’aigua que corre per les sèquies històriques i les terres per elles regades.

La celebració d’aquestes jornades coincideix amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i de la capitalitat cultural de Potries.

La inscripció a les jornades es podrà realitzar en breu a través del web del Centre Internacional de Gandia.