La Universitat participa en la Xarxa Iberoamericana d’investigació en desplaçament actiu, salut i sostenibilitat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de desembre de 2020
 
gent desplaçant-se en bicicleta.

Javier Molina i Isaac Estevan, professors del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València (UV), i Ana Queralt, professora de el Departament d’Infermeria, formen part de la Xarxa Iberoamericana d’Investigadors en Desplaçament Actiu, Salut i Sostenibilitat (RIIDAS), una organització de l’Associació Universitària Iberoamericana de Postgrau (AUIP) presentada recentment i de la qual la institució valenciana és part.

El propòsit de RIIDAS és promoure la coordinació d’investigadores i investigadors d’Iberoamèrica que aborden i estudien el desplaçament actiu en joves i adults, com una forma de sostenibilitat. També fomentar el desenvolupament social i individual de les persones, millorar els estils de vida actius i promocionar hàbits saludables.

Queralt, Molina i Estevan formen part del grup de recerca en Activitat Física i Promoció de la Salut (AFIPS) de la UV, i Molina és el coordinador de la xarxa en la institució valenciana. La presentació oficial de la xarxa es va produir el 28 d’octubre i la Universitat de València n’és institució associada.

A la presentació de la xarxa, de caràcter virtual, van assistir diferents participants d’universitats iberoamericanes corresponents a 8 països (Espanya, Portugal, Xile, Equador, Colòmbia, Argentina, Brasil i Mèxic). Un total de 20 universitats i 29 components participen de manera oficial a la xarxa. La professora de la Universitat de Granada, Palma Chillón, és la coordinadora general de la xarxa juntament amb un equip de direcció constituït per membres d’altres països.

En una primera fase de desenvolupament de la xarxa, s’està creant la pàgina web d’aquesta amb l’objectiu de mostrar els diversos projectes d’investigació dels diferents membres, publicacions rellevants, recursos i instruments d’investigació i, col·laboracions en marxa. Així mateix, en un futur, es pretenen desenvolupar projectes internacionals aplicables el context iberoamericà i fins i tot organitzar esdeveniments de divulgació científica, com congressos i jornades, així com promoure la realització d’estades de recerca entre membres de les diferents institucions acadèmiques que integren la xarxa.

 

Annex: Primera reunió de RIIDAS.