La Universitat i la Politècnica presenten els programes conjunts en docència i investigació entorn de les falles

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 21 de juny de 2018
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, per mitja dels seus respectius vicerectors, Antonio Ariño (Cultura i Esport) i José Luis Cueto (Alumnat, Cultura i Esport), han presentat al Centre Cultural La Nau de la Universitat, una sèrie d’accions conjuntes en docència i investigació al voltant de les falles.

Aquestes accions es concreten, d’una banda, en la nova edició per al curs 2018-2019 del Diploma d’Especialització en Falles, Tematitzacions i Creativitat (UPV +UVEG). Un conjunt d’estudis de postgrau que imparteixen les dues universitats i que es compon per la suma dels dos títols: Expert Universitari en Falles i Creativitat (Universitat de València) (tercera edició) i el títol d’Expert Universitari en Disseny de Monument Efímer i Tematitzacions (Universitat Politècnica de València). L’alumnat pot fer els dos títols i obtenir així el diploma complet o també pot optar per cursar els títols de forma independent, en funció dels seus interessos.

A l’acte també han participat els professors Ricard Ramon de la Universitat de València i Pepe Romero de la Universitat Politècnica de València, que s’encarreguen de la coordinació de les dues universitats en aquesta matèria. També han estat presents representants de les institucions participants en tots el projectes presentats com ara Gil Manuel Hernàndez, director del Museu Faller de València i codirector del postgrau de la Universitat de València, M. Pilar Luna, directora del Museu de l’Artista Faller del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Ángel Vicente Martínez, vicepresident primer de la falla de la Universitat Politècnica de València, Pep Romero, coordinador de la falla Arrancapins, i Sebas Marín Martínez, representant de la Federació de Falles I+E.

A més de l’oferta docent de les universitats en aquest tema, s’ha presentat també el projecte de creació de la futura Unitat Mixta d’Investigació EFIMERE, que naix de les sinergies creades entre membres dels dos grups de recerca de les dues universitats durant molt temps, i que s’han vist reforçades en els últims anys, precisament arran de la col·laboració en l’àmbit de la recerca i la docència sobre les falles. El grup estarà format per professors del grup de recerca en Pedagogies Culturals CREARI, adscrit a l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i dirigit pel professor Ricard Huerta, i professorat del grup de recerca LCI (Laboratori Creacions Intermèdia) del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València dirigit per Miguel Molina.

Entre els treballs més recents d’aquests dos grups destaca l’organització conjunta del II Seminari Permanent de Recerca sobre Falles i Art i Educació: EDUCAFALLES, l’any 2018.

Pel que fa a la producció artística dins de la línia de recerca dels dos grups, la recerca basada en arts forma part de les seues metodologies de treball i per tant la recerca també s'articula a partir de la producció artística, per això aquest any han presentat el treball de projectes de col·laboració amb entitats culturals i ciutadanes com són les falles. Hi ha previst realitzar accions conjuntes en la realització de les falles (gran i infantil) de la Universitat Politècnica de València, sota la direcció dels professors, investigadors i artistes Jaume Chornet i Leonardo Gómez Haro, així com la realització col·lectiva de la falla Arrancapins, una falla combativa i profundament creativa en els seus plantejaments i que respon perfectament a l'esperit que regeix entre els integrants de la futura Unitat Mixta EFIMERE. En tots aquests projectes participaran de forma prioritària l’alumnat del Diploma i els experts universitaris, així com alumnat del Seminari Educafalles.

De la mateixa manera, hi ha previst una sèrie de projectes expositius a la sala d’exposicions del Rectorat de la Universitat Politècnica de València i a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.