La Universitat Popular de València inicia el seu 114 aniversari amb un acte a La Nau

  • 21 de febrer de 2017
 
Universidad Popular Inicia 114 Aniversari amb un acte a La Nau

La Universitat Popular de València (UP) inicia hui dimarts, dia 21 de febrer, els actes de commemoració del seu 114 aniversari amb un acte que se celebrarà al Paranimf de la Universitat, a l’edifici històric de La Nau. L’acte, que començarà a les 19 hores, estarà presidit pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño i la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València i vicepresidenta de la UP, Isabel Lozano.

En primer lloc, es presentarà el quadern ‘La impossible neutralitat de la ciència’, on es confronta la conferència que Gumersindo de Azcárate, jurista, diputat republicà, catedràtic de la Universitat Central, president de la Institució Lliure d'Ensenyament va donar en 1903 amb motiu de la inauguració de la UP, amb la qual va oferir l’any passat Maria Ángeles Durán, Premi Nacional d’Investigació i doctora ‘honoris causa’ per la Universitat de València el 2016.

A continuació, la professora d’Història de l’Educació i feminista Llum Sanfeliu farà la rèplica a la conferència que va donar en 1903 Anselmo Arenas, catedràtic de Geografia i Història, des d’un punt de vista actual i adaptat al segle XXI.

Per últim, es projectarà l’entrevista a la mestra Alejandra Soler, on explica com eren les classes de la UP de la República on ella va exercir. L’entrada és lliure i limitada a la capacitat del Paranimf.

Els valors fundacionals de la primera Universitat Popular, fundada per Vicent Blasco Ibáñez, estan vinculats amb la Institución Libre de Enseñanza, el laïcisme, el desig d’una ciutadania formada i crítica,  la llibertat de pensament i de càtedra, la inclusió social i la solidaritat.

El 8 de febrer de 1903 es va celebrar la conferència inaugural de la Universitat Popular de València. L’acte va tenir lloc al centre de ‘Fusión Republicana’, un edifici ara desaparegut del carrer Llibrers, enfront del palau del Marqués de Dues Aigües. La premsa de tot l’Estat es va fer ressó de l’esdeveniment com un acte històric i solemne, al qual, explicaven les cròniques del diari ‘El Pueblo’, van assistir 2.000 persones i va custodiar la porta la guàrdia de cavalleria muntada de la ciutat. A València en aquell moment hi havia més d’un 70% d’analfabetisme i la Universitat de València tenia matriculats al voltant de 1.400 estudiants.

Programa clicant ací.