La Universitat recorda a La Nau els 40 anys del Festival Ensems

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 12 d’abril de 2018
 
Exposició sobre els 40 anys del festival Ensems. Foto: Marisol Sánchez.
Exposició sobre els 40 anys del festival Ensems. Foto: Marisol Sánchez.

La Universitat de València ha presentat aquest dijous dia 12 d'abril l’exposició ‘Tal com sona. ENSEMS, 40 anys (1979-2018)’, que romandrà oberta fins al 6 de maig a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau. L’exposició està produïda per l’Institut Valencià de Cultura i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València.

La mostra pretén donar compte de la trajectòria del festival a través d’una selecció de cartells (una trentena) fotografies (mig centenar), partitures, programes de mà, publicacions i enregistraments sonors i audiovisuals interpretats en Ensems, entre altres documents, procedents de col·leccions públiques i privades. Pel que es refereix a l’autoria d’aquests documents, destaca el primer cartell del festival, obra de Nacho Criado, així com també la presència de dones tant en la fotografia (Concha Prada, Esther Cidoncha, Maque Falgás, Tania Castro i Paula Felipe), com en la comunicació gràfica (Nines Palau, Marisa Gallén, Patricia Bolinches i Sara Navarro).

Ensems és el festival espanyol més antic entre els dedicats a la música contemporània i d’avantguarda i ha tingut un paper molt destacat en el context nacional i internacional. El festival ha estrenat a Espanya obres de Cage, Carter, Dusapin, Feldman, Ferneyhough, Henze, Hindemith, entre altres, i ha oferit estrenes absolutes de la majoria dels compositors espanyols i valencians de l’òrbita contemporània.

Així mateix, ha convocat sobre els seus escenaris grups i solistes tan destacats com l’Arditti String Quartet, Les Percussions de Strasbourg, Stefano Scodanibbio, Terry Riley, Gavin Bryars, Renaud Capuçon, Quatuor Diotima, Francesco Tristano, Roberto Fabbriciani, Alva Noto o The Hilliard Ensemble, al costat d’un bon nombre d’intèrprets valencians o de la resta de l’Estat.

Ensems va nàixer el 1979 per iniciativa de Llorenç Barber. Les accions musicals, la música conceptual, l’electrònica i tota una sèrie de propostes seguint l’estela de John Cage que traspassaven els límits habituals del concert (molt d’acord amb l’esperit de rebel·lia que sacsejava el país) van dominar durant les primeres edicions, organitzades pel grup Actum, al qual es dedica una secció a l’exposició. Fundat el 1973 pel mateix Llorenç Barber, Actum va ser un col·lectiu pioner de l’experimentació musical, sonora i escènica.

En els seus quaranta anys d’existència Ensems ha sigut el catalitzador imprescindible de la música contemporània a València, al llarg dels quals ha sabut construir un públic apassionat, intergeneracional i heterogeni. La seua organització, privada al principi i després pública, ha recaigut en l’historiador de la música Pep Ruvira i els compositors Llorenç Barber, Rafael Mira, César Cano, Joan Cerveró i Voro García, que dirigirà l’edició de 2018.

Hui Ensems afronta el seu quaranté aniversari, com a punt de trobada de la memòria i el present de la música contemporània obert a l’avenir.