La Universitat recorda el rector Peset, afusellat hui fa 80 anys

  • Gabinet de la Rectora
  • 24 de maig de 2021
 

El Claustre ha acollit l’acte de commemoració del 80 aniversari de l’afusellament del rector Peset Aleixandre. L’acte, amb aforament limitat per motius sanitaris i retransmès per UVcomunicació, a través del Taller d’Audiovisuals, ha comptat amb l’assistència de representants de totes les Administracions valencianes i de la comunitat universitària.

La Universitat de València ha recordat la figura de Joan Baptista Peset Alexandre, qui va ser catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de València. Degà entre el 1930 i 1931, vicerector de la institució des del 1931 fins el 1932, any en quev a ser elegit rector fins el 1934, any en què va ser acceptada la seua dimissió.

Posteriorment, el 1936 va ser elegit diputat per València, participant en la darrera sessió de les corts de la República l’any 1939. Detingut al port d’Alacant mentre intentava fugir a l’exili, va ser sotmès a dos consells de guerra i afusellat a Paterna el 24 de maig de 1941.

El catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, Marc Baldó, ha contat aquests i altres detalls de la història del rector Peset a l’inici de l’acte institucional que s’ha celebrat al Claustre de la Universitat de València.

Presidit pel retrat del Joan Baptista Peset que es conserva a la galeria de retrats de rectors de la Universitat de València, el Dr. Baldó ha narrat la història del quadre, amagat durant el temps de la Guerra Civil i la llarga dictadura del general Franco.

El degà de la Facultat de Medicina i Odontologia,  Francisco Javier Chorro, ha recordat també la destacada trajectòria del Dr. Peset Aleixandre, qui va ser degà d’aquesta històrica Facultat de la Universitat. Joan Baptista Peset va ser un hombre brillant, doctor en Medicina, doctor en Ciències i doctor en Dret, però, com ha recordat el degà, va ser un home dedicat a la ciència i a l’assistència sanitària, i en el temps en què va estar en presó va atendre als presos polítics.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha recordat les paraules de Manuel Azaña al Paranimf de la Universitat de València durant la Guerra Civil, ja que la històrica seu universitària del carrer de La Nau va ser Ministeri d’Instrucció Pública en el temps en què València va ser capital de la II República cap a la fi de la guerra.

Peset Aleixandre “va ser un home dedicat a la ciència, a la medicina, a ajudar a les persones, fins i tot en la presó, des de la seua formació, i que el únic delicte va ser defensar la democràcia, la llibertat i el govern legalment i democràticament establert”, ha destacat la rectora, qui ha assenyalat que la Universitat de València “recorda al rector Peset amb un col·legi major amb el seu nom, com el sistema sanitari públic valencià el manté present també amb un hospital amb el seu nom, i la ciutat de València amb una avinguda que fa que els cognoms Peset Aleixandre resten per sempre més a la nostra memòria.”

‘Qui ens rescabalarà dels anys de desinformació i desmemòria?’ s’ha preguntat la rectora, emprant les paraules de Raimon, Medalla de la Universitat de València. “És la nostra obligació, com a institucions, però també com a ciutadanes i ciutadans particulars, fer que el temps de foscor, de desinformació i desmemòria que va ser la dictadura franquista no modele i desfigure el nostre passat”, ha respost la rectora Mª Vicenta Mestre.

L’acte ha comptat amb la presència de nombroses autoritats valencianes, representants de totes les Administracions Públiques.

Així, el president de les Corts Valencianes, el president de la Diputació de València, el vicepresident segon del Consell de la Generalitat i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, els consellers d’Hisenda i Model Econòmic i Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la regidora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, el síndic del grup Compromís a les Corts Valencianes, la directora general d’Universitats i diversos vicerectors, secretària general, gerent i deganes i degans de la Universitat de València han participat en aquest acte que, per les mesures de prevenció contra l’expansió de la COVID-19, ha comptat amb un aforament reduït.

Per això, l’acte ha estat retransmès en directe per UVcomunicació, en un senyal televisiu produït pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat.

A la cloenda de l’acte Nacho Baeza, integrant de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València ha interpretat la peça musical El Cant dels Ocells

 

La Universitat treballa en la reparació de les represàlies del franquisme

Tal i com ha informat la rectora, la Universitat ha iniciat un procediment de reparació de les persones represaliades pel franquisme i celebrarà a finals d’any un acte amb el ministre d’Universitats, una vegada finalitze la tramitació de l’expedient administratiu.

Entre les persones represaliades s’ha identificat no sols el rector Peset, sinó altres rector i vicerectors així com degans de centres. En aquests moments la Universitat de València està treballant en la preparació de la documentació i en la localització dels familiars.