La Universitat ret homenatge a Carmen Alborch

  • Gabinet de la Rectora
  • 20 de febrer de 2019
 
Acte homenatge Carmen Alborch

L’Aula Magna de l’antiga Facultat de Dret (actual Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació), plena d'assistents, va acollir l’acte institucional en record i homenatge a la professora Carmen Alborch, que va faltar el passat mes d’octubre.

L’acte va comptar amb les intervencions de la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; del president de la Generalitat, Ximo Puig; de representants de la família Alborch; de l’ex ministra del Govern, Rosa Conde; de la professora i medalla de la Universitat, Isabel Morant; i de membres de la Facultat de Dret, com el degà Francisco Javier Palao, el professor Jesús Olavarría i el director del departament de Dret Mercantil ‘Manuel Broseta’, Francisco González.

Al seu discurs, la rectora Mª Vicenta Mestre va destacar ‘l’estima mútua, la de la Universitat per Carmen, i la de Carmen per la Universitat. Vull agrair a la família Alborch Bataller la seua generositat en cedir a la Universitat de València la biblioteca personal de Carmen Alborch’. ‘Una dona lluitadora, compromesa, optimista i amb il·lusió pel futur; que Carmen siga un exemple per a totes i tots’, va asseverar Mestre.

El president Ximo Puig va agrair a la Universitat 'aquest sentit homenatge ple de raó i sentiment'. A més, Puig ha destacat que 'Carmen Alborch sempre ha estat una constant d'avantguarda, avançada al seu temps, representant els principis de llibertat i igualtat. Els llocs pels quals va passar van ser millors quan es va ser'.

El germà de Carmen Alborch, Rafael, va agrair a la Universitat el tracte que sempre va rebre Carmen, 'tant en els seus inicis com a degana de la Facultat de Dret com en els seus últims anys en rebre la Medalla de la institució'. Rafael Alborch va voler remarcar que 'sé del respecte i l'estima que la Universitat li va tenir sempre a Carmen, que sapigueu que va ser mutu, perquè sempre va considerar a la Universitat casa'.

'Una faceta de la vida de Carmen que poc s'esmenta és que era una dona intel·lectual, que va aconseguir un estatus d'autoritat en l'opinió pública', va afirmar l'exministra Rosa Conde. 'Carmen va sentir un entusiasme immens de passar els seus últims anys com a professora honorària de la Facultat de Dret de la Universitat, perquè considerava a la Universitat el seu lloc, el seu refugi, el seu ancoratge', va asseverar l'exministra.

En les seues paraules, la Medalla de la Universitat, Isabel Morant, va recordar que 'el feminisme va ser un valor que sempre va acompanyar a Carmen Alborch en totes les seues facetes de la seua vida, tant personal com professionalment'. I parafrasejant el cantant Raimon, destacà: 'sempre guardarem el teu record amb l'esperança de viure més lliures i en pau'.

El professor Jesús Olavarria, qui va ser membre de l’equip deganat quan Carmen Alborch va ser elegida degana, va recordar a Carmen com una dona ‘polifacètica i polièdrica, qui va formar un equip plural i divers que impulsa nombrosos canvis a la Facultat de Dret’. Per la seua part, el director del Departament de Dret Mercantil, Francisco González, va manifestar que inclús en els seus últims anys sempre mantingué una participació activa i intensa en tots els actes que tenien lloc a la Facultat, 'perquè mai va deixar de considerar-se una professora de Dret Mercantil’.

La secretària general de la Universitat, Mª Elena Olmos, qui va ser alumna de Carmen Alborch, recordà que tindre-la com a professora va ser 'una revolució, un abans i després'. 'Ella va trencar la rutina de classes magistrals i ens va permetre dialogar, debatre i participar, enriquint la formació, a més de convertir-se en un referent per a totes les alumnes que per fi veiem una dona impartint classes a la Facultat de Dret'.

L'acte de record va comptar amb interpretacions musicals i talls de veu de la pròpia Carmen Alborch, així com un vídeo de l'actual ministre de Cultura, José Guirao, cedit per À Punt, on destacava "el gran sentit de l'humor de Carmen 'i un vídeo produït pel Taller d'Audiovisuals de la Universitat (TAU), que recollia l'intercanvi de records i opinions sobre Carmen per part dels que van formar part del seu equip al deganat de Dret.

A l’homenatge van assistir també el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio; la secretària d'Estat d'Igualtat, Ana Mª Botella; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats, Gabriela Bravo; el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de la Oliva, la presidenta del Consell Juridic Consultiu, Margarita Soler, la Fiscal General de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, i el president de la Diputació de València, Antoni Gaspar, així com nombroses autoritats i representants de la vida política, social i cultural valenciana.

A més, no faltaren a l’acte en record diversos membres del Consell de Direcció i Consell de Govern de la Universitat de València, els antics rectors de la Universitat, Francisco Tomás i Esteban Morcillo, així com nombrosos degans i deganes i membres de l’equip deganal quan Carmen Alborch va ser degana de la Facultat de Dret.

Altres autoritats destacades a l'acte varen ser l'alcaldessa en funcions de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, l'alcaldessa de Quart de Poblet i vicepresidenta de les Corts, Carmen Martínez, la síndica del grup popular a les Corts, Isabel Bonig, el síndic del PSPV-PSOE a les Corts, Manuel Mata i el portaveu municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, a més de nombrosos diputats, secretaris autonòmics i directors generals.

Arxivat en: Institucional