La Universitat se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

  • 10 de febrer de 2017
 
Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

La Universitat se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència que se celebra l’11 de febrer. Durant aquesta setmana el Campus de Burjassot-Paterna ha acollit diverses accions. A més, el mateix dissabte l’ICMoL té organitzat un taller dirigit a públic major de 6 anys per a visibilitzar a les dones científiques amb la realització d’experiments. L’IFIC també s’ha sumat a la celebració.

L’Assemblea de Nacions Unides va designar l’11 de febrer per a impulsar i reivindicar la presència de la dona i la xiqueta en l’àmbit científic. En la seua resolució, l'ONU convida a totes les organitzacions a celebrar aquest dia internacional “a través d'activitats d'educació i sensibilització pública a fi de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les xiquetes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència”. Així, l’any passat ja van començar a celebrar-se accions. Enguany, s'ha creat en tot l'Estat la iniciativa ‘11 de febrer’, recolzada per diversos col·lectius i organitzacions científiques que han organitzat un complet calendari d'activitats del 6 al 19 de febrer. Entre elles, alguns centres i instituts d’investigació de la  Universitat de València.

El Campus de Burjassot-Paterna, on estan ubicades la majoria de les facultats que imparteixen les titulacions de l’àmbit científic, s’han realitzat diferents iniciatives en les que visibilitzen a les dones que estudien, formen i investiguen en aquesta àrea de coneixement. El periòdic digital infoUniversitat ha parlat amb algunes d’aquestes dones en un reportatge que es pot llegir ací.

Per la seua banda, l’Institut de Ciència Molecular reivindica la dona i la xiqueta científiques amb una jornada per a alumnes de primària. Aquests participaran el mateix 11 de febrer en una jornada per a reivindicar el paper de les científiques. L’activitat ha estat organitzada juntament amb Nube7. Els tallers tenen l’objectiu de difondre la vida de científiques rellevants entre escolars mitjançant experiments amb llum, camps magnètics o química. La informació es pot consultar ací.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) se suma a la iniciativa impulsada des de la comissió Dones i Ciència del CSIC per a visibilitzar el treball de les dones en els centres d'investigació del Consell. En la seua pàgina web l’IFIC se’n fa ressò de la situació de les dones en l’institut. Es pot consultar ací.

La web https://11defebrero.org recull les activitats organitzades.