La Universitat de Tardor de l'Eliana debat sobre el paper de les noves tecnologies per a ús ciutadà en les smart cities

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 29 d’octubre de 2019
 
Imagen de la noticia

La segona edició d'aquesta universitat estacional, una iniciativa de la Universitat de València, desenvolupada en col·laboració amb l'Ajuntament de l'Eliana i amb la participació de la Diputació de València, reuneix docents i experts per a debatre sobre l'ús de les noves tecnologies per a la millora de la qualitat de vida de les persones en les smart cities.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, el regidor  de Modernització de l'Administració, Smart City i Innovació Tecnològica, Jorge Pérez, i el coordinador de la Universitat de Tardor de l'Eliana, Vicente Cerverón, van inaugurar ahir la segona edició d'aquesta universitat estacional, que tindrà la seua continuïtat demà dimecres en el Centre Sociocultural de l'Eliana.

Tots ells van destacar la importància de posar a la disposició dels ciutadans les noves tecnologies com a via per a millorar la seua qualitat de vida. Vicente Cerverón va assenyalar la diferència que marquen les smart cities o ciutats intel·ligents, on les dades i la informació ja no estan al servei dels governs sinó de les persones. En el mateix sentit, Jorge Pérez va dir que s'està fent un pas molt important quan el ciutadà pot canviar el seu comportament gràcies a les noves tecnologies.

Jorge Hermosilla es va referir a l'objectiu de les universitats estacionals, com la Universitat de Tardor de l'Eliana, que és l'acostament al territori d'una manera institucionalitzada i destacant els seus elements diferencials. Cada universitat estacional, va dir, desenvolupa una temàtica vinculada a la realitat de cada territori i, en el cas de l'Eliana, es va triar la de smart city lloc que s'ha convertit en un referent en aquest àmbit. Hermosilla va voler posar en relleu, a més, la importància de la col·laboració institucional per a desenvolupar iniciatives com aquesta.

L'actual edició de la Universitat de Tardor de l'Eliana té com a fi aprofundir en el paper de les denominades smart cities en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i el desenvolupament sostenible del territori. Per a això, s'han organitzat una sèrie de debats, d'accés lliure i gratuït, dirigits per experts en la matèria, professors universitaris i responsables de projectes que integren les noves tecnologies per a fer més eficaç el funcionament de les ciutats.

Ahir dilluns, després de l'acte inaugural, es van abordar diversos aspectes que es troben en la base de les smart cities. Els professors del Departament d'Informàtica de la Universitat de València, Carmen Botella Mascarell i Sergio Casas Yrurzum, van pronunciar dues conferències amb el títol ‘5G, tecnologia i serveis a la ciutadania’ i ‘Realitat virtual i realitat augmentada: reptes i oportunitats’, respectivament.

A continuació, Ricard Martínez Martínez, professor del Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València, va parlar sobre ‘Privacitat i protecció de dades personals a les ciutats intel·ligents’. Després de la seua intervenció, es va obrir un debat obert al públic, moderat per Vicente Cerverón, professor del Departament d'Informàtica de la Universitat de València i coordinador de la Universitat de Tardor de l'Eliana.

La jornada de demà se centrarà en l'explicació de projectes de smart city desenvolupats a l'Eliana i en municipis del seu entorn. A les 17:30 s'abordaran uns exemples de ‘Experiències de tecnologia al servei de les persones’: ‘Ecobarrios: el barri La Pinada’, amb la intervenció d'Ignacio García Faubel, director d'Innovació; i ‘Visualfy: tecnologies d'ajuda en edificis públics’, a càrrec del seu CEO Manel Alcaide Dies.

Jorge Pérez Comeche, regidor de Modernització de l'Administració, Smart City i Innovació Tecnològica de l'Ajuntament de l'Eliana, parlarà després sobre les experiències desenvolupades, novetats i projectes de l'Eliana com smart city; responsables de diferents projectes exposaran les iniciatives d'empreses emprenedores de l'entorn de l'Eliana; i Teresa Bonet Segura, de l'Ajuntament de Torrent, i Antonio García Celda, de IRTIC-UV, parlaran sobre el projecte de rutes escolars segures.

A continuació, hi haurà una taula redona sobre ‘Desenvolupaments de ciutats intel·ligents en la Comunitat Valenciana’, amb la participació de Mentxu Pastor, diputada delegada d'Informàtica i Tecnología, de la Diputació de València; Josep Maria Gil Alcamí, regidor delegat de l’Àrea d'Hisenda, Noves Tecnologies, Manteniment i Aigües de l'Ajuntament de Sagunt; Andrés Campos Casado, diputat delegat de Joventut i Esports i regidor delegat de l'Àrea d'Estratègia, Innovació i Economia de l'Ajuntament de Torrent, i Teresa Martínez Añó, técnica de l'Ajuntament de Paterna.

Un debat públic, amb la participació dels assistents i moderat per Manuel Herrero Más, Cap de Servei de Modernització Tecnològica i Informàtica del Ajuntament de Torrent i professor associat del Departament d'Informàtica de la Universitat de Valéncia, tancarà l'actual edició de la Universitat de Tardor de l'Eliana.

Sobre les universitats estacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en altres tants municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada per Alzira (Medi ambient); Xàtiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i l'Eliana (Smart city). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.

Més informació: