La Universitat, tercera institució d’ensenyament superior d’Espanya i primera valenciana en dos rànquings de producció científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de gener de 2021
 
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) és el tercer centre d’ensenyament superior espanyol i el primer valencià segons les últimes actualitzacions dels rànquings University Ranking by Academic Performance (URAP) i Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar. El primer mesura la qualitat i quantitat de les publicacions científiques de cada universitat i el segon, on la UV avança de forma notable, fa un seguiment de les citacions dels articles científics de cada autor o autora de cada entitat.

En l’URAP, i respecte a l’edició anterior (2019-2020), la Universitat de València, a més, ha avançat tres posicions a escala europea fins assolir el lloc 86. Aquest rànquing analitza 3.000 universitats de tot el món, 500 més que l’anterior edició. La institució valenciana també ha millorat en la puntuació de 5 dels 6 indicadors de qualitat proposats. L’objectiu principal d’aquesta eina és desenvolupar un sistema de classificació per a les universitats a nivell mundial basat en els resultats acadèmics determinats per la qualitat i la quantitat de les publicacions acadèmiques.

A escala internacional, la Universitat de València s’ha situat en la posició 217 del món, en un rànquing que lideren Harvard, la Universitat de Toronto i la Universitat de Standford. Ocupa la posició 86 d’Europa, que lideren l’University College de Londres, Òxford i Cambridge; i a Espanya (com en l’edició anterior), només la superen les Universitats de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona, a més de continuar liderant la classificació valenciana.

Respecte a la puntuació per indicadors del rànquing URAP, la UV ha guanyat posicions en tots ells (articles, col·laboració internacional, documents totals, impacte de cites i d’articles), excepte en cites, on a penes baixa un 0,7%.

Pel que respecta al Transparent Ranking, la Universitat de València ha millorat la seua posició mundial de forma notable, passant a la posició 143 (la 240 l’any passat), mentre que a nivell europeu també escala al lloc 54 (des del 76). A escala espanyola guanya una posició (de la quarta passa a ser tercera), i es manté com el primer centre superior d’ensenyament valencià. Pel que fa a cites d’articles científics, té 418.450 més que l’edició passada, que en percentatge representa un 31% més. Actualment n’ha rebudes 1.328.885.

Transparent Ranking és una versió del ranking Webometrics, en el qual no utilitza els perfils institucionals de Google Scholar Citations (GSC), a petició de moltes universitats, sinó els de les autores i els autors de cada institució. Google Scholar Citations ofereix als autors una forma senzilla de realitzar un seguiment de les cites dels seus articles. Pot verificar qui està citant les seues publicacions, graficar les cites al llarg del temps i calcular diverses mètriques de cites. En l’edició d’enguany s’han classificat menys institucions que en 2020 (4.318 per 3.750).

 

Rànquing URAP: https://www.urapcenter.org/

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV) sobre l’URAP: https://ir.uv.es/afEhQB9

Transparent Ranking: http://www.webometrics.info/en/transparent

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV) sobre el Transparent Ranking: https://ir.uv.es/TRfX7a7