La Universitat tindrà un pressupost per a 2020 de 387 milions d’euros, un 3,99% més

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de desembre de 2019
 
Rectorat
Rectorat

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat (dimarts 17) el projecte de pressupost de la institució per a 2020, que se situa en 387 milions d’euros. El document ha estat presentat pel gerent, Juan Vicente Climent, i ara haurà de ser aprovat pel Consell Social.

El pressupost compleix els objectius d’estabilitat pressupostària i deute públics de les normatives estatal i autonòmica valenciana.

Així, el pressupost presenta un increment del 3,99% respecte al vigent de 2019, procedents en un 2,08% de la matriculació, mecenatge i ingressos per investigació i prestació de serveis. L’augment incorpora la subvenció de la Generalitat Valenciana per increment de retribucions, millora de condicions laborals (10,6 M €), compensació per reducció de taxes universitàries (6,9 M €), finançament del conveni col·lectiu del personal laboral (3,2 M €) i transferència per costos derivats de la normativa estatal i autonòmica (CNEA per 3,2 M € per baix del 6,4 milions compromesos per la Generalitat per a 2020).

Amb açò, aquest increment és molt inferior al de l’any passat (que va ser del 5,95%) i durant la presentació del projecte de pressupostos s’ha destacat la incertesa davant la falta del projecte de Pressupostos de l’Estat pel retard en la formació del Govern. També s’ha criticat l’absència d’un pla pluriennal de finançament per a les universitats publiques per part de la Generalitat Valenciana i les restriccions imposades per la legislació encara vigent en matèria pressupostaria. En aquest sentit, la rectora, Mavi Mestre, ha manifestat la necessitat de comptar amb un model de finançament universitari públic que permeta establir horitzons de planificació pressupostària.

Principals partides de despesa

El 66,69% de les despeses es destinen al cost de personal i el 16,44% es corresponen a despeses de funcionament. A més, es redueix el programa d’inversions pròpies fins els 9,5 milions d’euros. S’ha previst un descens d’un 6,62% en les inversions reals, però aquesta reducció, segons gerència, no afectarà al manteniment i millores previstes en 2020.

Principals partides d’ingressos

Es produeix una tendència, des de 2012, a la pèrdua de pes específic de la subvenció de la Generalitat Valenciana, de manera que la transferència corrent (subvenció nominativa) de la Generalitat ha passat del 75,69% en 2012 al 66,02% en 2020. El total de les aportacions de la Generalitat Valenciana al pressupost universitari és del 68,87% dels ingressos. D’altra banda, les taxes i la prestació de serveis suposen el 19,38% dels ingressos de la UV.

La rectora ha recordat que la Universitat continua estant infrafinançada, i ha demanat un nou pla de finançament de les universitats públiques valencianes.

Conveni col·lectiu

Poc abans de començar el Consell de Govern la rectora s’ha reunit amb una representació de diverses organitzacions sindicals de la Universitat i els ha traslladat la voluntat i el compromís de la Universitat per a firmar el conveni col·lectiu de les universitats públiques valencianes. A més, la rectora ha insistit que aquest compromís abasta a totes les universitats públiques. Mavi Mestre, però, ha assenyalat que la signatura d’aquest conveni ha de produir-se amb la seguretat jurídica suficient i necessària tant per a la institució com per als seus treballadors i treballadores. Per això ha sol·licitat a la Generalitat el document d’autorització de pagament dels acords que se’n deriven de la signatura d’aquest conveni.

Programa Docentia

El Consell de Govern també ha aprovat el Manual per a l’Avaluació Docent del Professorat. Programa Docentia (MADP)’ i el Reglament del procediment d’avaluació de l’activitat docent del professorat de la UV’.

D’altra banda, s’ha aprovat que la Facultat de Psicologia passe a denominar-se Facultat de Psicologia i Logopèdia.

Convenis de col·laboració

La Universitat ha aprovat la firma de diversos convenis amb entitats i institucions valencianes com ara el Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana CERMI CV; la Federació Coordinadora de Muixerangues; amb la Corporació Universitària Lasallista de Colòmbia; amb l’Institut d’Estudi i Investigació Jurídica de Nicaragua; amb la Universitat de l’Havana; amb la Universitat Tècnica Particular de Loja (Equador); amb la Coordinadora Valenciana d’ONGD; amb la Institució Universitària Pascual Bravo de Colòmbia; Universitat Santiago de Cali a Colòmbia; amb la Universitat de Sao Judas Tadeu de Brasil; amb la Universitat Oberta Interamericana d’Argentina; amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat per a realitzar pràctiques formatives per a l’alumnat universitari. A més, s’ha acordat la renovació del conveni amb la Universitat del Nord de Florida.

El Consell de Govern ha acordat la creació de la Càtedra Insterdisciplinària UNESCO –Estudis per a la Pau, Educació Intercultural i Desenvolupament Sostenible en el Mediterrani; i de la Càtedra de Polítiques de Joventut juntament amb l’Institut Valencià de la Joventut.

En la sessió d’aquest dimarts, també s’ha aprovat prorrogar el Pla Trianual de progressió en el sistema de carrera professional horitzontal 2017 – 2019 fins al 31 de març de 2020.

Condol institucional

Com és tradicional, durant el seu informe la rectora ha informat de les defuncions de membres de la comunitat universitària. Aquest desembre ha mort el professor de la Facultat de Matemàtiques Álvaro López García, que va ser director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat.

 

Arxivat en: Institucional