La Universitat de València aconsegueix tres ajudes de la Fundació BBVA per a equips d’investigació científica d’avantguarda

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 d’abril de 2020
 
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Fundació BBVA ha concedit un total de 249.588,08 euros a tres projectes d’investigació de la Universitat de València, un en l’àrea de Big Data i dos en Humanitats Digitals, dins del Programa d’Ajudes a Equips d’Investigació Científica 2019, amb 25 projectes finançats. Els tres de la Universitat són SCALE (sobre algorismes amb els quals analitzar l’impacte humà en la biosfera), SeMap (una web semàntica per a connectar el patrimoni cultural espanyol) i ESPAREL (una plataforma digital per a organitzar informació de la transició de l’Antic Règim a l’Estat liberal).

El projecte SCALE (Causal Inference in the human-biosphere coupled system) està dirigit per Gustau Camps-Valls, catedràtic d’Enginyeria Electrònica i investigador de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, i ha rebut una dotació 99.992,5 euros. El seu equip analitzarà, amb noves tècniques matemàtiques, l’impacte de les transformacions socioeconòmiques en la biosfera. L’objectiu, avançar en la comprensió i el desenvolupament sostenible de la societat actual.

Els algorismes d’aprenentatge automàtic (machine learning) actuals són eficaços per a identificar patrons en grans bases de dades, però no aconsegueixen identificar relacions més abstractes com les de causa i efecte. El projecte SCALE pretén avançar en el camp de la inferència causal a partir de dades, desenvolupant nous algorismes que comprenguen els problemes i generen explicacions causals automàticament. En el projecte també participen Jordi Muñoz Marí, Valero Laparra, Maria Piles i Adrián Pérez (Universitat de València); Miguel Mahecha (Institut de Bioquímica Max Planck); i Jakob Runge (Agència Espacial Alemanya).

El projecte SeMap (Accés avançat als béns culturals a través de la web Semàntica i Mapes espaciotemporals) està dirigit per Cristina Portalés Ricart, investigadora Ramón i Cajal de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (IRTIC), que lidera un equip multidisciplinari amb personal especialista en TIC i en Història de l’Art. El grup treballa per desenvolupar un graf o sistema de coneixement que permeta establir relacions semàntiques entre les peces de la base de dades CER.ES (300.000 objectes de 113 museus d’Espanya) i visualitzar de manera innovadora aquests elements a través de mapes espaciotemporals que els vinculen, encara que es troben en col·leccions diferents.

Amb el projecte, finançat amb 74.983,35 euros, serà possible realitzar cerques avançades i que establisquen connexions amb aspectes molt variats, a més de visualitzar-los en una web, fet que multiplicarà les possibilitats d’aprofitament del patrimoni cultural en sectors com l’educatiu, el turístic o el de les TIC. Aquest material, hui circumscrit a especialistes, s’obrirà a públics més amplis. En el projecte també participen, per la Universitat de València, Pedro Morillo, Immaculada Coma, Jose Javier Samper, Ester Alba, Jorge Sebastián i Adrià Besó.

El projecte ESPAREL (Espanya, de l’Antic Règim a l’Estat Liberal) el dirigeix Daniel Aurelio Fabregat, catedràtic del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, i rep un finançament de 74.612,23 euros. El seu objectiu és desenvolupar una plataforma digital per a explorar la transició de l’Antic Règim a l’Estat liberal, un dels episodis més importants en la història espanyola per l’abolició dels senyorius i les desamortitzacions, així com la divisió territorial en províncies. Amb aquesta plataforma es facilitarà organitzar les estadístiques del període, un buit que actualment limita l’estudi històric.

Així, amb el projecte s’enllaça la informació disponible en el Cens de 1787 (ordenació territorial de l’Antic Règim) amb la instaurada per l’Estat liberal durant la primera meitat del segle XIX. Aquesta última va ser la que va establir les bases de l’administració territorial existent hui dia. ESPAREL digitalitzarà i georreferenciarà la informació en una plataforma col·laborativa d’accés obert en suport web i per a dispositius mòbils. En l’equip participen Julio Martínez Galarraga, Alfonso Díez Minguela i Alicia Gómez Tello (Universitat de València) i Francisco José Beltrán Tapia (Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia).

 

Ajudes BBVA
Aquestes ajudes a projectes d’investigació són un compromís amb l’impuls de la investigació científica i la seua projecció a la societat, com a manera d’ampliar les oportunitats individuals i col·lectives i abordar de manera eficaç els principals reptes del segle XXI. Les àrees objecte de la convocatòria són la Biomedicina, l’Ecologia i Biologia de la Conservació, l’Economia i Societat Digital, les Humanitats Digitals i el Big Data, dotades cadascuna d’elles amb 5 ajudes i a les qual s’han presentat 469 sol·licituds.