La Universitat de València acull 300 matemàtics en el 4 Congrés de Joves Investigadors de la RSME

  • 1 de setembre de 2017
 
Facultat de Matemàtiques UV

Prop de 300 joves investigadors matemàtics procedents de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals participen en el 4 Congrés de Joves Investigadors de la Reial Societat Matemàtica Espanyola, que se celebra del 4 al 8 de setembre en la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València.

El congrés, que també s’emmarca dins dels actes de celebració de cinquantenari dels estudis de matemàtiques a València, es consolida en aquesta quarta edició com una cita imprescindible per a la projecció i visibilitat del treball que realitzen els joves investigadors en el camp de les matemàtiques, punt de trobada i posada en comú dels últims avanços en una disciplina en la qual Espanya s'ha erigit com a referent i potència en el plànol internacional, on ocupa el dècim lloc en producció científica mundial.

“Espanya ha aconseguit la majors cotes de la seua història en recerca matemàtica i bona part d'aquests resultats es deu als nostres joves investigadors, que desenvolupen una extraordinària i prometedora labor dins i fora de les nostres fronteres”, assegura el president de la RSME, Francisco Marcellán.

El president de la RSME recorda la necessitat d'abordar els problemes de finançament, burocratització i falta d’estabilitat que pateix la recerca a Espanya i que afecten particularment a la contractació i les condicions laborals dels joves investigadors. “Institucions, administracions i la societat en el seu conjunt hem de prestar-los tot el suport possible perquè són motor de futur i progrés social”, adverteix.

El congrés de València s'ha estructurat en 12 conferències plenàries a càrrec d'investigadors que en l'actualitat desenvolupen la seua activitat en centres nacionals i internacionals. Entre ells figura Roger Casals, del Massachusetts Institute of Technology (MIT), que l'any passat va obtenir els premis ‘Rubio de Francia’ i ‘Vicent Caselles’, els dos majors reconeixements en el camp de les Matemàtiques a Espanya, al costat d'una àmplia representació d'investigadores com Ariadna Farrés, en l'actualitat investigadora visitant en el Goddard Space Flight Center de la NASA.

Precisament, la situació de la dona en la recerca matemàtica serà l'eix central d'una taula redona en aquest congrés, en el qual també s'ha organitzat una sèrie d'activitats i sessions paral·leles que se centraran, entre altres qüestions, en diferents àrees de les Matemàtiques Aplicades, Geometria, Àlgebra, Combinatòria o sistemes dinàmics.

Sobre la RSME

La Reial Societat Matemàtica Espanyola és una institució sense ànim de lucre que té entre les seues finalitats el desenvolupament de les matemàtiques a Espanya, mitjançant la promoció de la recerca, de l'educació en tots els nivells educatius i de la difusió en la societat de les matemàtiques. Les seues finalitats principals són divulgar la qualitat i els progressos de la matemàtica, promocionar el seu ensenyament i el seu aprenentatge, transmetre a la societat la seua importància i ser una referència en tot el relatiu a les ciències i a les tecnologies matemàtiques.