La Universitat de València acull l’assemblea general de les editorials de les universitats espanyoles

  • Servei de Publicacions de la Universitat
  • 18 de novembre de 2021
 

La Unión de Editoriales Universitarias Españolas (UNE) celebra la jornada inaugural de la XL Assemblea Ordinària i XXVI Extraordinària a la Universitat de València dins del marc de celebració del centenari de Publicacions de la Universitat de València.

Les editorials de setanta universitats i centres d’investigació espanyols es reuneixen durant els dies 18, 19 i 20 de novembre a la Universitat de València per a celebrar l’assemblea general, que en aquesta edició tindrà tres pilars fonamentals: d’una banda, la celebració d’una jornada de treball sobre “Accés a la lectura acadèmica i científica en temps de pandèmia: aliances transversals, llibres transmèdia i Big Data”; d’una altra, el lliurament dels Premis Nacionals d’Edició Universitària i, finalment, l’elecció de la nova Junta Directiva per als dos propers anys, entre altres activitats.

Els actes s’iniciaren amb la roda de premsa oferida per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, que va destacar el segle de treball de l’editorial universitària “al servei del coneixement, de la divulgació, de la difusió del saber i del debat polític; i Ana Isabel González, presidenta de la Unión de Editoriales Universitarias Españolas, que va subratllar que les editorials universitàries estan preparades per afrontar el moment que viu la universitat en relació a la responsabilitat social, la connexió amb la societat, la divulgació científica i a l’accessibilitat del coneixement generat en l’entorn acadèmic.

Durant els propers dies tindran lloc la resta d’activitats previstes, començant amb la inauguració de la XL Assemblea Ordinària de la UNE, el dijous 18 de novembre a les 9h al Paranimf del Centre Cultural La Nau, amb la presència també de la rectora de la UV i la presidenta de la UNE.

Posteriorment es duran a terme dues conferències relacionades amb l’accés a la lectura acadèmica i científica en temps de pandèmia. La primera, al Paranimf del CC La Nau a les 9:30 h, serà a càrrec de l’historiador, especialitzat en la història del llibre, la lectura i l’edició, Roger Chartier, doctor Honoris Causa per la UV. A continuació, a l’Aula Magna, Javier Velilla, expert en brànding i comunicació i soci director de Comuniza, parlarà sobre l’edició en temps de gratificacions, algoritmes, filtres, bombolles i biaixos.

La jornada serà retransmesa en directe i podrà seguir-se a través del canal de Youtube de la UNE.

Aquest dia inaugural es tancarà amb el lliurament dels XXIV Premis Nacionals d’Edició Universitària a la sala Celeste de l’Hotel Barceló de València. Aquests premis són un reconeixement a les millors obres publicades per les universitats i centres d’investigació espanyols durant 2020 en dotze categories diferents. Cal destacar el premi a millor obra de divulgació científica per al llibre La mirada neandertal. Orígenes del arte visual, del catedràtic de Prehistòria de la Universitat de València Valentín Villaverde, obra editada i publicada per PUV.

En la jornada del 19 de novembre, dia de celebració de l’Assemblea Ordinària i Extraordinària de la UNE, a més de l’elecció de la nova Junta Directiva, es lliurarà la medalla com a soci d’honor de la UNE a José Luis Canet, catedràtic de Literatura Espanyola per la Universitat de València i director de Publicacions de la Universitat de València de 2011 a 2019.