La Universitat de València acull la IV Conferència Europea de Clíniques Jurídiques

  • 26 d’octubre de 2016
 
ENCLE (European Network For Clinical Legal Education)

La Universitat de València acull els dies 27 i 28 d’octubre la IV Conferència ENCLE (European Network For Clinical Legal Education), xarxa europea d’educació jurídica clínica que en l’actualitat compta amb més de 140 membres de 30 països diferents. La xarxa promou la educació jurídica clínica i la justícia social mitjançant l’educació en dret i en drets humans. El lema triat per aquest IV Congrés és ‘Clinical legal education and Access to justice for all: from asylum seekers to excluded communities’.

El 2006 es va crear la Clínica Jurídica per la Justicia Social ( CJJS: www.uv.es/clinica ;  http://www.uv.es/clinica/clinica/inicio.html ) com un projecte d’innovació docent en què conflueix una particular visió sobre l’ensenyament del dret i la funció social de la Universitat pública. Tot seguint un model consolidat a diferents països, tant de ‘Common Law com de Dret civil’, la Clínica assegura l’aprenentatge del dret mitjançant el treball pràctic per projectes i casos reals, moltes vegades urgents. Segons explica la professora Ruth Mestre, la Clínica és un espai de promoció de la excel·lència en grau i postgrau, en el que estudiants donen assessorament jurídic gratuït, sota la supervisió de professors i professionals vinculats a la universitat, en casos relacionats amb qüestions de Justícia Social, de tal forma que l’estudiantat no sols deprén com treballar problemes jurídics reals, sinó també com utilitzar el dret per protegir els drets dels grups i les persones més vulnerables i tot de manera gratuïta. La Clínica Jurídica realitza un treball de incidència amb ONGs i associacions sense ànim de lucre tant nacionals com internacionals. El projecte ha estat inclòs al programa Campus d’Excel·lència Internacional “VLC/CAMPUS. Valencia, International Campus of Excelence”, desenvolupat amb una ajuda del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. (http://www.vlc-campus.com).

La Clínica està oberta a la participació de tot el professorat de dret, i abasta als estudiants de el Màster de la Facultat en Drets humans, democràcia i justícia internacional, i els estudiants de les titulacions del centre: dret, criminologia, doble titulació ADE-Dret, Ciències polítiques- dret i Criminologia-Dret en la forma de pràcticum.

Anualment ENCLE organitza cursos de formació de formadors i altre tipus d’encontres, com ara la jornada de discussió al Parlament Europeu sobre educació jurídica clínica a Europa realitzada juntament amb ARDI (European Parliament Anti-racism and Diversity Intergroup) el maig de 2016. També anualment organitza un Congrés Internacional per tal de facilitar el contacte, intercanvi de idees i el treball col·laboratiu i en xarxa entre les clíniques de diferents universitats.

El 2011 la Facultat de Dret de la Universitat de València va ser seu del Congrés Mundial de la GAJE (Global Alliance for Justice Education) en el qual varen participar vora 300 delegats de clíniques de més de 45 països.

El programa del congrés pot consultar-se en http://www.encle.org/