La Universitat de València acull la reunió anual de becaris Fulbright

  • Gabinet de la Rectora
  • 6 de febrer de 2019
 
Jornades Fulbright

La Universitat de València acull entre els dies 6 al 9 de febrer a 183 becaris nord-americans entre els quals hi ha professors universitaris, investigadors predoctorals i postdoctorals, estudiants de màster i auxiliars de conversa.

La Comissió d'Intercanvi Cultural, Educatiu i Científic entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica (Comissió Fulbright), junt amb la col·laboració de la Universitat de València, celebra a València la seua reunió anual de becaris, en concret 183 becaris nord-americans que es troben a Espanya i Andorra.

L'obertura institucional del seminari d'avaluació dels becaris Fulbright ha tingut lloc al Saló d'Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i ha sigut presidida per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, per l'ambaixador d'Estats Units en Espanya i Andorra i Copresident Honorari de la Comissió Fulbright, Duke Buchan III, pel director executiu d'US-Spain Fulbright, Alberto López, i per la vocal de junta d'US-Spain Fulbright, Mª Teresa Díez.

L'objectiu de les jornades és avaluar acadèmicament els projectes dels becaris i la seua integració en la societat espanyola. Amb aquest propòsit, els becaris participaran en sessions de treball sobre els diferents aspectes de la seua experiència, la seua involucració social i acadèmica, les dificultats superades i els èxits aconseguits. També es pretén donar a conèixer la ciutat i regió que visiten. Per això, els becaris també gaudiran de diferents activitats culturals i d'oci orientades a complementar el seu coneixement de la ciutat de València.

El Programa Fulbright és un dels més prestigiós programes d'intercanvi a nivell de postgrau i l'únic que compta amb la ratificació dels Governs d'Espanya i Estats Units, porta 60 anys concedint beques basades en l'excel·lència acadèmica. En reconeixement al seu caràcter internacional i la seua aposta per fomentar els valors de cooperació i enteniment, el Programa Fulbright va ser reconegut amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional el 2014.

En l'actualitat es troba oberta la convocatòria de fins a 25 beques per a titulats superiors espanyols que desitgen cursar estudis de postgrau en universitats d'Estats Units en qualsevol disciplina de l'any 2020. La data límit de recepció de sol·licituds és l'11 d'abril de 2019. la informació completa sobre aquesta convocatòria està disponible a la pàgina web de Fulbright. 

Des de fa seixanta anys, la Comissió administra les beques Fulbright, de les que s'han beneficiat 5.549 becaris espanyols i 3.238 nord-americans. El Programa, present en més de 160 països, busca que els becaris coneguen en profunditat la societat que visiten, promovent així tant el respecte i la convivència entre els pobles com la mobilitat del talent en un escenari de globalització.

L'èxit del Programa Fulbright ve avalat pels seus exbecaris, molts dels quals avui són destacats membres de la societat que gaudeixen de reconegut prestigi en la seua professió. Entre ells i a títol d'exemple, cal esmentar a escriptors de la categoria d'Ana María Matute o Miguel Delibes; científics com Mariano Barbacid o Federico García Moliner; cineastes com Carlos Saura o Daniel Sánchez-Arévalo; polítics com Javier Solana o Josep Borrell; periodistes com Guillermo Fesser o Montserrat Domínguez; a més de 59 premis Nobel, sis premis Príncep d'Astúries i més d'una desena de premis Nacionals.

La Comissió és binacional, està regida per representants dels dos països i copresidida per alts càrrecs del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i de Cooperació i de l'Ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, que tenen la missió de supervisar i fixar els objectius anuals. Es finança amb els fons assignats cada any per tots dos governs i compta, a més, amb el suport de diversos ministeris, governs regionals i empreses espanyoles.

Arxivat en: Estudis