La Universitat de València acull una consulta ciutadana europea sobre comunicació científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 d’octubre de 2019
 
El Jardí Botànic de la Universitat de València acollirà la consulta ciutadana del projecte CONCISE a Espanya. Foto: Jardí Botànic.
El Jardí Botànic de la Universitat de València acollirà la consulta ciutadana del projecte CONCISE a Espanya. Foto: Jardí Botànic.

Cent persones del conjunt d’Espanya viatjaran aquest dissabte a València per a participar en una consulta ciutadana del projecte europeu CONCISE, que investiga el paper que exerceix la comunicació científica en el coneixement i les creences de la ciutadania europea sobre temes científics. La trobada, en el Jardí Botànic de la Universitat de València, s’uneix a les que ja s’han dut a terme a Vicenza (Itàlia), Lodz (Polònia) i Trnava (Eslovàquia).

La jornada de dissabte està organitzada per la Universitat de València i l’empresa FyG Consultores en el marc de CONCISE, un projecte finançat per la Unió Europea. Quan les consultes finalitzen aquest novembre a Lisboa (Portugal), en l’estudi hauran participat 500 ciutadanes i ciutadans dels cinc països europeus citats.

Les consultes ciutadanes són l’eix central d’aquest projecte. Consisteixen en diversos debats informals al llarg d’un dia, en els quals les persones participants podran compartir les seues opinions i experiències entorn de la manera en què la informació científica arriba al públic general.

“Volem entendre com la ciutadania europea construeix el seu coneixement científic, i com això condiciona les seues actituds, accions i decisions davant quatre temes d’actualitat: vacunes, canvi climàtic, organismes modificats genèticament i l’ús de teràpies alternatives”, explica Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat de València, investigadora de l'Institut d'Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) i màxima responsable de CONCISE. “Recollirem els testimoniatges de 500 persones europees (que representen els 500 milions d’habitants de la UE) a través de cinc consultes en cinc ciutats.”

Per a complir amb aquest objectiu a Espanya, la Universitat de València i FyG Consultores han seleccionat acuradament 100 persones que representen la realitat social del país. Hi ha tres condicions de compliment obligatori: ser major d’edat, viure a Espanya i entendre i parlar bé el castellà. Més enllà d’això, els perfils seleccionats són molt diversos. “A la consulta vindrà gent de totes les edats, homes i dones, de l’àmbit rural i l’urbà, persones amb major i menys nivell d’estudis”, assegura Moreno. “Volem donar les gràcies a qui s’han interessat a contribuir al nostre estudi de manera desinteressada”, afig.

Malgrat no oferir remuneració per la participació, el projecte cobrirà les despeses de viatge i allotjament de les persones que es desplacen a València. A més d’elles, l’esdeveniment reunirà al voltant de 50 voluntaris i voluntàries que asseguraran el correcte desenvolupament de la consulta.

 

Intercanviar opinions

Les consultes públiques representen una bona oportunitat perquè les persones participants expressen les seues opinions sobre els temes d’estudi. En el cas de CONCISE, les ciutadanes i els ciutadans es reuniran en grups de 8 a 10 persones i debatran sobre la manera en què reben informació sobre temes científics, quins canals empren i quins prefereixen, com avaluen la credibilitat de la informació rebuda, com tot això afecta les seues accions i decisions, i de quina manera podria millorar-se la comunicació.

Està previst que l’activitat transcórrega de 9 a 17h. Cada persona participarà en quatre debats, un per cada tema d’actualitat, i també hi haurà intervals per a menjar i descansar. La consulta ciutadana de CONCISE servirà perquè gent de realitats socials diferents es conega, dialogue, intercanvie opinions i compartisca el seu coneixement amb el personal investigador del projecte.

 

Pròximes consultes

Després de les consultes ciutadanes d’Itàlia i Polònia al setembre, i les d’Eslovàquia i Espanya a l’octubre, Portugal tancarà la fase consultiva del projecte. La consulta lusitana, dirigida per l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, se celebrarà el 16 de novembre en el Centre Cultural de Belém. Malgrat les limitacions temàtiques i geogràfiques de CONCISE, s’espera que els resultats d’aquest projecte siguen escalables i la seua metodologia aplicable a uns altres països i àmbits científics. D’aquesta manera, la quantitat i qualitat de la comunicació de la ciència a Europa podrà veure’s augmentada a mitjà i llarg termini.

 

Projecte CONCISE

CONCISE és un projecte d’investigació col·laboratiu finançat pel programa Horitzó 2020 - ‘Ciència per i per a la Societat’ de la Unió Europea, el principal objectiu del qual és construir noves vies de cooperació entre la ciència i la societat. CONCISE està format per nou institucions procedents de cinc països europeus, un equip multidisciplinari liderat per la Universitat de València i que compta també amb la participació espanyola del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra, FyG Consultores i l’Associació Espanyola de Comunicació Científica. CONCISE ha rebut finançament del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l’acord de subvenció núm. 824537.