La Universitat de València i Aemet celebren el Dia Meteorològic Mundial

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 25 de març de 2019
 
(D’esquerra a dreta.) Ernesto López Baena, Justo Herrera i Jorge Tamayo.
(D’esquerra a dreta.) Ernesto López Baena, Justo Herrera i Jorge Tamayo.

La Universitat de València i la delegació territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia en la Comunitat Valenciana (Aemet) han celebrat avui dilluns el Dia Meteorològic Mundial. La sessió, en l’edifici de Rectorat de la institució acadèmica, ha sigut inaugurada pel vicerector d’Economia i Infraestructures, Justo Herrera Gómez. La conferència central, “El Sol, la Tierra y el Tiempo”, l’ha pronunciada Ernesto López Baeza, professor de la Facultat de Física de la Universitat de València.

Justo Herrera ha agraït a l’Agència Estatal de Meteorologia comptar amb la Universitat de València, a través de la seua delegació a la Comunitat Valenciana, per a una celebració tan important. “Aquesta col·laboració mostra la preocupació en la millora de la qualitat de vida de les persones, sense oblidar l’aposta de la institució per acostar la ciència al públic en general”, ha destacat el dirigent universitari.

En aquest sentit, la Universitat de València compta amb diversos grups de recerca que investiguen en Meteorologia i Climatologia, així com la incidència d’ambdues en el medi natural. Es tracta de la Unitat de Canvi Global, el Grup de Radiació Solar, o el Grup de Climatologia des de Satèl·lits, del qual és representant el professor Ernesto López Baeza. “La Universitat de València considera fonamental l’aproximació de la ciència i la recerca a la societat en general, per aconseguir la seua implicació en unes matèries clau per al desenvolupament econòmic, cultural i social”, ha indicat Justo Herrera.

A la sessió també ha intervingut el delegat territorial de l’Aemet a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo. A més, s’han lliurat diplomes als col·laboradors premiats, que són José Luis Mira Botella, de l’observatori de Crevillent (Els Molins); Eliseo Mascarell Camarena (observatori del Pantà de Beniarrés); Consuelo Beltrán Ten (observatori de Chóvar); i Vicente Ferris Malonda, de l’observatori de les Illes Columbretes. També s’ha homenatjat la col·laboradora meteorològica de Sueca María José Gómez Nieto.

Per la seua banda, el professor Ernesto López Baeza ha destacat que a la Comunitat Valenciana està verificat que l’augment de temperatura a les últimes dècades, tant de la temperatura de l’aire com de la de l’aigua del mar, està pròxim a un grau. “Però no només ha augmentat la temperatura mitjana, sinó que el canvi climàtic ha provocat un increment dels extrems tèrmics i nous rècords de les temperatures mitjanes, no només en l’àmbit local”, ha destacat.