La Universitat de València, l’Ajuntament de Sagunt i Diputació organitzen la Segona Universitat d’Estiu de Sagunt

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 14 de setembre de 2018
 
Imagen de la noticia

Els pròxims 21 i 22 de setembre es duran a terme sis conferències i dues taules redones sobre la importància històrica de la capital del Camp de Morvedre, el seu patrimoni, cultura i memòria. Les sessions de la Universitat d’Estiu de Sagunt, que són gratuïtes per a la ciutadania, tindran lloc al Centre Cultural Mario Monreal.

L’Ajuntament de Sagunt i la Universitat de València organitzen la Universitat d’Estiu Sagunt (UES), subvencionada per la Diputació. L’esdeveniment s’ha presentat amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández;  el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat, Jorge Hermosilla; i la coordinadora de la UES, la professora Ester Alba (Departament d’Història de l’Art).

Es tracta de la segona edició d’aquesta iniciativa que es realitza al municipi, en aquesta ocasió porta com a títol Camins patrimonials. Cruïlles culturals, amb la finalitat de posar en valor la incorporació de Sagunt a l’Itinerari Cultural del Consell d’Europa: la Ruta dels Fenicis i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, patrocinades per la Comissió Europea. Un altre dels objectius és aprofundir en l’anàlisi de la preparació de la seua candidatura a Patrimoni de la Humanitat.

“D’una banda, es vol plantejar la importància històrica de Sagunt des d’una perspectiva territorial i, per una altra, consolidar la visió cultural que atorga el seu patrimoni a la societat actual com a element conformador de la seua memòria”, ha explicat la coordinadora de la UES, Ester Alba. I ha apuntat que es tracta d’una iniciativa gratuïta i oberta al públic en general, que compta amb la participació d’especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València (Facultat de Geografia i Història i Facultat de Ciències Socials) i d’altres àmbits de la societat.

Jorge Hermosilla ha assenyalat que la realització de la UES és conseqüència d’una estreta col·laboració entre el govern municipal i la Universitat de València: “Volem visualitzar la importància que té el patrimoni cultural de Sagunt i de la seua comarca en eixe concepte de Patrimoni de la Humanitat, ja tenim més de setanta persones i esperem que l’assistència siga massiva”, ha assegurat.

L’alcalde, al seu torn, ha destacat el compromís de la Universitat i de la Diputació, així com la continuïtat d’aquesta Universitat d’Estiu. “Estem davant d’un projecte que ens està ajudant a cohesionar la ciutat i al fet que el seu grandíssim patrimoni tinga una consideració, i també per a conscienciar sobre la repercussió econòmica i social que té la posada en valor del patrimoni”, ha assenyalat.

El divendres 21 de setembre, a les 17:30 hores, donarà començament la inauguració de la jornada amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; i la diputada de l’àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer. Després, el secretari tècnic de la Ruta dels Fenicis a Espanya, Manuel Pelegrina, presentarà l’Itinerari Cultural del Consell d'Europa: Ruta dels Fenicis. A continuació, hi haurà les conferències El camí d’Anníbal i la Segona Guerra Púnica, a càrrec del catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Jaén, Arturo Ruiz; Sagunt: mite i història, impartida per la catedràtica d’Arqueologia i professora emèrita de la Universitat, Carmen Aranegui; i Sagunt: una cruïlla de camins, a càrrec del professor Ferran Arasa (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat). Finalment, tindrà lloc una taula redona moderada per la directora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat, Consuelo Mata.

La jornada del dissabte 22 de setembre començarà a les 11 hores amb la presentació de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, a càrrec de la doctora en Història Contemporània María Habenstreit. A continuació les conferències Patrimoni de la Humanitat: configuració, relats i reptes actuals, impartida per Beatriz Santamarina (Departament de Sociologia); Sagunt, patrimoni de la Humanitat: una visió comparativa, a càrrec de Luis Pablo Martínez (Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport); i De Roma a Philadelphia, o la universialitat del patrimoni industrial, que oferirà el director del Taller de Patrimoni Cultural i Desenvolupament Humà de la Universitat, Ximo Revert. Finalment, se celebrarà una taula redona moderada per Ester Alba.

La inscripció a les activitats és gratuïta i es pot fer a través d’aquest enllaç: http://projeccio.uv.es