La Universitat de València es suma a la tolerància zero amb la mutilació genital femenina

  • Àrea de Cooperació
  • 13 de febrer de 2019
 
Taller d'agricultura amb dones burkineses

La Universitat de València se suma al rebuig social generalitzat per la mutilació genital a xiquetes i adolescents, pràctica encara no eradicada en nombrosos països africans, especialment entre els de l´Àfrica Subsahariana.

Recentment s´han pogut conèixer nous casos d´ablació del clítoris a menors en zones rurals al sud de Burkina Faso; casos que afecten a la comunitat de dones amb què treballa i ve col·laborant la Universitat de València a través de projectes com el de formació per a l´emprenedoria de dones de l´àmbit rural a Gaoua, Burkina Faso.

L´ONG burkinesa APFG (Association pour la Promotion Féminine de Gaoua au Burkina Faso), organització de dones amb la qual col·labora la Universitat des de 2009, alertava el passat més del significatiu i preocupant augment de xiquetes i joves de Gaoua sotmeses a l´ablació.
Les primeres constatacions les realitzaven les autoritats educatives de la zona, en observar l´absència repetida de moltes escolars. Els serveis socials es van desplaçar a alguns domicilis i després de la investigació corresponent van trobar les proves d´aquesta pràctica de mutilació, prohibida al país des de 1996.

Un informe elaborat amb caràcter d´urgència per l´administrador d´Assumptes Socials de Gaoua, i que compta amb la supervisió del Ministeri de la Dona de Burkina, entre d´altres organismes i institucions, estableix que només es coneixen els casos de les joves escolaritzades (fins a 37 segons denunciava el director del centre), donat l´alt nombre de xiquetes sense escolaritzar, i que fa témer que la xifra supere les més de 80 afectades. En concret, s´han detectat casos d´ablació en 35 alumnes de l´escola primària del poble de Kuekuera, pròxim a la comuna de Périgban, al sud del país.

Fins a un total de quatre comunes (Niamina, Kampti, Loropeni i Périgban) s´han vist afectades per aquest nou repunt en diverses de les seues localitats. A través d´un pla d´intervenció d´urgència dut a terme per les autoritats s´ha aconseguit recollir a 32 de les joves afectades i es continua buscant a noves afectades per intentar evitar-los un doble patiment.
Malgrat la bona predisposició de les autoritats burkineses a lluitar contra aquesta pràctica aberrant i posar els recursos de què disposa l´Estat a disposició de les víctimes, els equips d´intervenció trobes serioses dificultats per exercir la seva tasca, especialment a nivell econòmic (per sufragar les despeses de desplaçament, cura, aliment i allotjament de les víctimes, etc.).

Les perspectives de tractament d´aquests casos d´ablació passen per diferents accions que inclouen formular un projecte de suport i atenció psicosocial de les víctimes, per garantir la seua reinserció escolar; persecució a nivell judicial dels autors còmplices; reforç de la vigilància a les comunitats en risc d´aquesta pràctica i realitzar sessions de promoció de conducta entre els líders comunitaris (càrrecs electes, líders religiosos, premsa local, etc.)
Un estudi de la Fundació Wassu afirma que 18.000 xiquetes resideixen al nostre país procedents de països on es practica la mutilació genital femenina. El control de les sortides als països d´origen, així com el treball en tallers amb les seues mares i pares, intenten canviar la mentalitat subjacent a aquest brutal atemptat contra les dones d´aquests països.
L´ablació és un acte destinat a privar de plaer a les dones, mutilant el seu clítoris en arribar a la pubertat. Amb la mutilació genital femenina se sotmet i codifica a la dona, sense cap tipus de justificació de tradició religiosa.

La Universitat de València mostra el seu rebuig més profund a aquestes pràctiques i reitera el seu compromís amb la igualtat entre la dona i l´home, així com amb la cooperació. Amb aquesta voluntat s´està duent a terme un conveni en zones en vies de desenvolupament, en concret amb el Riff, destinat a que el professorat de l´àmbit de la salut de la institució cooperi en la millora i desenvolupament de la salut sexual de les dones. Només l´educació pot acabar amb pràctiques culturals que atempten contra els drets humans de les dones sotmeses a la brutal mutilació i privació del plaer

Un dels països més pobres del món

Burkina Faso és un dels països més pobres del món. Segons l´ONGD Intervida, només el 16% de les xiquetes arriba fins a la secundària, una xifra que deixa els nivells d´alfabetització femenina en estat crític. L´accés al sistema educatiu, endarrerit a causa d’importants problemes estructurals i culturals, ni tan sols és igual per als dos sexes, sinó que les dones es porten la pitjor part.

En un context de pobresa extrema, al qual es deu la principal causa d´abandonament de l´escola, juntament amb costums i hàbits lluny d´afavorir el desenvolupament educatiu, social i econòmic de la dona, aquesta queda relegada, des de nena, a tasques domèstiques . Matrimonis forçosos i embarassos precoços són altres de les causes que porten a les famílies a treure les seves filles del col•legi.

El sud del país, en el qual es troba la província de Gaoua, compta amb una majoria cristiana i una situació política i social pacificada respecte al nord, on el terrorisme islàmic intenta de manera sistemàtica, a través d´amenaces i atemptats, soscavar el poder del govern del país.
No obstant això, en un clima generalitzat d´escalada de les accions terroristes al país i de radicalització, l´Estat es va veure obligat el passat 31 de desembre a decretar l´estat d´emergència. Com a resultat, el descontentament generalitzat de la població, centenars de desplaçats i conflictes ètnics que no es vivien des de feia més de quatre anys.

Galeria d'imatges