La Universitat de València i IBM imparteixen el primer seminari a Espanya sobre computació quàntica

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de desembre de 2017
 
El rector, en la reunió de presentació del curs.
El rector, en la reunió de presentació del curs.

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) imparteix, en col·laboració amb IBM, el curs ‘Introducció a la Computació Quàntica amb IBM Quàntum Experience’, una iniciativa pionera a Europa. Durant el curs, un especialista d’IBM exposa els conceptes bàsics i instruirà els alumnes en l’ús de les eines per a la creació de programes, que s’executaran sobre els processadors quàntics d’IBM.

Les classes ha començat, fruit del conveni de col·laboració científica i tecnològica subscrit entre la Universitat de València i l’empresa IBM.

El professor Juan Manuel Orduña Huertas, del Departament d’Informàtica, i Francisco Javier Gálvez Ramírez, per part d’IBM, coordinen la iniciativa, que es realitza en l’ETSE-UV i consta de 10 hores presencials, que s’imparteixen al llarg del mes de desembre, en sessions de dues hores. Els estudiants han de dedicar a més un total de 12 hores no presencials d’esforç addicional. El programa del curs inclou conceptes avançats a nivell teòric i pràctic com: la mecànica quàntica; els aspectes físics i el modelatge de circuits quàntics; la creació d’algoritmes amb IBM Quàntum Experience; la correcció d’errors, l’encriptació i la seguretat quàntica.

‘IBM Quàntum Experience’ és la iniciativa de computació quàntica d’IBM per a la utilització dels processadors quàntics de 5 i 16 qubtis en el cloud de forma pública. La diferència que fa especial a la tecnologia quàntica, i pel que té un potencial tan immensament gran, és que els seus bits treballen també amb la superposició de tots dos estats: encès i apagat. Açò passa perquè el procés no ocorre mecànicament, sinó gràcies a les normes de la física quàntica. En aplicar la ‘lògica’ quàntica al món de la informàtica, s’aconsegueixen resoldre problemes a tota velocitat, paral·lelament i amb multitud de resultats per a cada variable. Els bits de la computació quàntica es diuen qubits. Igual que un bit, un qubit representa una unitat bàsica d’informació, però una unitat d’informació quàntica, que es regeix per les normes de la física quàntica i per açò el qubit pot ser 0 o 1, o alguna cosa entre aquests. De fet, pot ser 1 i 0, paral·lelament. Gràcies a la superposició, aquesta nova computació pot resoldre problemes que ni tota la memòria de computació convencional podria solucionar a dia d’avui.

A l’acte de presentació de la iniciativa varen assistir el rector, Esteban Morcillo; Paula Marzal, directora de l’ETSE-UV; Elisa Martin, engineer Chief Technology Officer (CTO); Santiago Bollaín, director regional de Llevant d’IBM; i Francisco Grimaldo, subdirector de l’ETSE-UV; a més dels dos coordinadors.

Encara que alguns grups de recerca ja estan utilitzant la ‘IBM Quàntum Experience’ en els seus treballs, el curs que es va impartir en l’ETSE-UV va a ser el primer en el qual IBM col·labora amb una universitat a Espanya per a difondre aquesta iniciativa i instruir als estudiants d’enginyeria en l’ús dels seus processadors quàntics. 

La computació quàntica es perfila com un nou paradigma de computació en el qual caldrà utilitzar noves tècniques de programació i construir des de zero tot l’edifici algorítmic. En aquest sentit, el curs que es va a impartir a l’ETSE-UV és una iniciativa proactiva en la capacitació estratègica d’investigadors i estudiants en una tecnologia que pot revolucionar la informàtica coneguda fins al moment.
 

Més informació: