La Universitat de València inaugura el I Congrés Internacional de la Cura, la Igualtat i la Diversitat

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 de maig de 2018
 
I Congrés Internacional de la Cura, la Igualtat i la Diversitat

L’acte ha estat presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, el degà de la Facultat de Dret, Francisco Javier Palao, i la directora del congrés, Ana Marrades.

El congrés es celebrarà durant els dies 28 i 29 de maig al Saló de Graus de la Facultat de Dret i naix amb l’objectiu de destacar el valor de la cura com fondament d’un nou pacte social des d’una perspectiva jurídica. I es que la qüestió de la cura s’ha tractat des de diferents àmbits (social, econòmic, filosòfic, pedagògic), però falta el tractament en profunditat des d’una visió jurídica.

En la presentació, la rectora Mª Vicenta Mestre ha agraït a la vicepresidenta Mónica Oltra la seua presència i suport en aquest esdeveniment, així com el suport que també han donat la vicerectora Elena Martinez i el degà Francisco Javier Palao. La rectora de la Universitat de València no s’ha oblidat de agrair el seu paper a l’Institut d'Estudis de la Dona, la Facultat de Dret, secretaris i personal tècnic que s’han involucrat en fer possible aquest I Congrés Internacional. Mestre ha destacat al seu discurs que una societat lliure i democràtica a soles podrà ser-ho quan homes i dones tinguen igualtat real d’oportunitats i drets.

Per la seua part, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives Mónica Oltra ha remarcat la necessitat de situar les cures i el manteniment de la vida en el centre de la societat. La vicepresidenta ha recalcat el moment de canvi que s’està vivint en el que les dones poden i volen tenir accés a totes les professions, sense limitar-se a assumir aquells papers que la societat els ha assignat al llarg de la història.

Com ha explicat la directora del congrés, Ana Marrades, històricament han sigut les dones les responsables de les cures i atencions a xiquets i xiquetes i persones en necessitat. Però l’Estat ha de ser conscient que les noves generacions ja no estan disposades a ser les úniques responsables de fer aquesta feina. Per això, es tan important universalitzar l’ètica de la cura i per tant, de crear la necessitat de comptar amb un dret específic de cura que ja esta sent proposat en els treballs de reforma constitucional.

Amb la fi d’aprofundir en aquest aspecte, redefinir el concepte i afrontar tots els possibles problemes jurídics que puguen sorgir en la construcció d’aquest nou element jurídic, aquest congrés dotarà de dimensió a totes les propostes, iniciatives i debats que puguen tindre cabuda al respecte.