La Universitat de València i els Instituts d'Estudis Comarcals reflexionen sobre models de desenvolupament i xarxes territorials

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 1 d’octubre de 2021
 
Imagen de la noticia

La Facultat de Geografia i Història acull hui la desena trobada anual entre la Universitat de València i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV). La jornada pretén abordar qüestions com el desenvolupament territorial i els reptes futurs de la vertebració territorial de la Comunitat Valenciana, en la qual les xarxes territorials tenen un paper protagonista.

Han inaugurat la jornada aquest divendres 1 d'octubre, a les 9.00 hores, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el president de la FedinesPV, Josep Vicent Frechina; i el director de Responsabilitat Social Corporativa i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós.

Esta nova trobada IDECO-Universitat de València pretén ser un fòrum de reflexió i debat sobre el paper dels Instituts d'Estudis Comarcals com a model de xarxa territorial-cultural, i també sobre les diferents xarxes que en les últimes dècades s'han construït en el territori valencià. Un entramat de relacions entre actors —associacions empresarials, federacions de cooperatives, entitats civils, agents socials, universitats, IDECO— que constitueix una poderosa base sobre la qual construir un model de desenvolupament on l'equilibri territorial i la cohesió social siguen una realitat.

Aquesta desena trobada evidència, una vegada més, el compromís amb el territori de la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat. Una dècada de relacions institucionals entre la Universitat de València i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals (Fedines PV), que s'han basat en l'intercanvi de coneixements entre investigadors i especialistes en temes diversos.

Els Instituts d'Estudis Locals i Comarcals desenvolupen una tasca singular com a centres dinamitzadors i estendards de les sensibilitats culturals en el territori valencià. Conscient i sabedora de la labor d'aquests centres, la Universitat de València ha vingut cultivant en els últims anys una estreta i fructífera relació amb Fedines PV que, entre altres resultats, ha donat lloc a una sèrie de congressos i publicacions entorn d'aspectes clau per al present i per al futur de la societat valenciana.

Presentació de la publicació Xarxes territorials valencianes. Claus del desenvolupament territorial

La inauguració de la jornada ha servit també per a presentar la publicació que recull les actes d'aquesta desena trobada; un llibre que té per objecte la recopilació de reflexions entorn de les xarxes territorials valencianes, fonament del desenvolupament territorial.

Mitjançant la participació d'especialistes pertanyents a diverses organitzacions i col·lectius (Universitats, administració pública, associacions empresarials, associacions culturals, etc.), la publicació constitueix un excel·lent document de síntesi, una foto de quin és l'actual escenari de les xarxes en el territori valencià. Així, temes com el sistema urbà, l'organització territorial comarcal, les xarxes empresarials, els grups d'acció local, els pactes per l'ocupació, les xarxes culturals lligades en el territori o la llengua, o la formació permanent són contemplats i analitzats. Es tracta d'una obra coral en la qual participen els 17 ponents de la jornada.

13 conferències per a reflexionar sobre les claus del desenvolupament territorial

El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i FedinesPV, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, han dissenyat un programa compost per 4 sessions en les quals, experts de la Universitat de València i d'altres institucions, reflexionen sobre qüestions d'especial actualitat territorial, com són els desequilibris territorials i socials, i especialment el despoblament de les zones rurals. Les conferències poden seguir-se via telemàtica ací.

Les primeres tres conferències són a càrrec de professorat de la Universitat de València. Julia Salom aborda les oportunitats i reptes de la xarxa urbana valenciana en la post- pandèmia. Félix Fajardo tracta les xarxes i iniciatives solidàries enfront de la COVID-19 a la província de València. I els professors Joan Carles Membrado i Joaquín Martín centren la seua ponència en els reptes de l'ordenació del territori valencià: comarques vs mancomunitats.

La segona sessió del matí arranca amb la xarrada de Javier Cabedo (COEVAL), que tracta sobre les xarxes empresarials comarcals. La conferència d'Emili Villaescusa (Confederació de Cooperatives de la CV) gira entorn a les propostes del cooperativisme valencià per a la recuperació del medi rural. Ghaleb Fansa (UV) centra la seua intervenció en els pactes per l'ocupació en la Comunitat Valenciana. I Carlos Sánchez (Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, GVA) aborda la formació permanent del professorat en la Comunitat Valenciana.

La sessió contínua a la vesprada amb la intervenció de David Torres (Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, GVA) sobre els Grups d'Acció Local (GAL) i el desenvolupament rural. Josep V. Frechina, Manel Pastor i Andreu Ginés (FedinesPV) aborden la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià: una xarxa de xarxes. I Alexandra Usó (Federació d'Associacions per la Llengua) centra la seua conferència en l'escola valenciana, 35 anys d'associacionisme.

La jornada finalitza amb una posada en comú de les experiències dels Instituts d'estudis Comarcals en la qual participen: María del Carmen Agulló, amb el títol L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida: vint-i-cinc anys teixint xarxes; Sergio Pastor i Jordi Ortiz, amb una xarrada sobre els orígens de la història d'Alcoi i la trajectòria del Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics; i Joan Borja i Sanz, amb la conferència L'Espai Cultural Enric Valor: llengua, cultura, identitat i vertebració territorial .

Més informació:

Imatges: