La Universitat de València investeix doctor “honoris causa”a l'investigador i expert en cèl·lules mare Juan Carlos Izpisúa

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 de maig de 2019
 
D'esquerra a dreta: la catedràtica en Bioquímica i Biologia Molecular Mª Teresa Barber, el doctor 'honoris causa' Juan Carlos Izpusúa, la rectora Mª Vicenta Mestre i el degà de la Facultat de Farmàcia Juan Carlos Moltó
D'esquerra a dreta: la catedràtica en Bioquímica i Biologia Molecular Mª Teresa Barber, el doctor 'honoris causa' Juan Carlos Izpusúa, la rectora Mª Vicenta Mestre i el degà de la Facultat de Farmàcia Juan Carlos Moltó

El Paranimf de l'històric edifici de la Nau va acollir el solemne acte de la concessió del doctorat “honoris causa” al professor i investigador Juan Carlos Izpisúa per les seues aportacions a la biologia i les cèl·lules mare i la seua aplicació en els àmbits dels trasplantaments i la lluita contra l'envelliment.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va presidir el solemne acte, i la catedràtica de Bioquímica Molecular Mª Teresa Barber va ser l'encarregada de llegir la laudatio. A la investidura va assistir una àmplia representació del Consell de Direcció de la Universitat així com gran part dels degans i deganes de la institució, i, en representació de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, Directora General d'Universitat, Investigació i Ciència. 

La proposta de nomenament de Doctor “Honoris Causa” a Juan Carlos Izpisúa, llicenciat per la Universitat, va ser a formulada de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i va ser aprovada en sessió del Consell de Govern del 2 d'octubre de 2018.

El doctor Juan Carlos Ipzisúa ha recordat en el seu discurs d'acceptació els seus primers passos en el món de la ciència, que van ser en el Departament de Bioquímica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, a la qual considera la seua alma mater

Uns primers passos que l’han portat a centrar les seues investigacions en el món de les cèl·lules mare i la lluita contra l'envelliment humà, protagonitzant els avanços més importants destinats a fabricar teixits i òrgans humans trasplantables, minimitzant la possibilitat de rebuig. 

La lectio completa del Dr. Juan Carlos Izpisúa, es pot llegir ací.

Per part seua, la rectora Mª Vicenta Mestre ha destacat el rigor científic del Dr. Izpisúa així com la transcendència dels seus innombrables treballs i aportacions a la ciència en favor de la millora de la qualitat de vida de les persones.

La rectora també ha remarcat l'orgull que representen per a la Universitat de València persones com el Dr. Izpisúa, els qui s'han format ací i després retornen per a rebre els honors acadèmics més grans que té establida una institució acadèmica. 

Per a consultar el discurs complet de la rectora Mª Vicenta Mestre, faça clic ací.

La catedràtica en Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat, Mª Teresa Barber, en la lectura de la laudatio va reafirmar que el Dr. Izpisúa és la primera proposta de nomenament d'honoris causa de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València en tota la seua història. A més, també ha destacat part dels seus assoliments professionals com és la publicació de més de 450 articles en les diferents àrees de la Biologia, la publicació de més de 35 capítols en llibres especialitzats, la titularitat de nombroses patents, així com el reconeixement per la prestigiosa revista Science a les seues aportacions situant-les entre les 10 fites més importants de l'any. 

Per llegir la laudatio de la catedràtica Mª Teresa Barber, fes click ací.

Juan Carlos Izpisúa

Juan Carlos Izpisúa Belmonte (Hellín, 1960) és professor i investigador en el Laboratori d'Expressió Gènica de l'Institut Salk d'Estudis Biològics (La Jolla, els EUA) i membre del Comitè d'Edició de Línies Germinals de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.

Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de València amb premi, es va doctorar en Bioquímica i Farmacologia per les universitats de València i Bolonya.

El doctor Izpisúa ha sigut becari postdoctoral en les universitats de Marburg (Alemanya), de Califòrnia – Los Angeles (UCLA, els EUA) i en el European Molecular Biology Laboratories (EMBL, Alemanya). Ha sigut professor en la University of Califòrnia – Sant Diego i professor visitant en l'University College i la universitat d'Oxford (Regne Unit). De 2005 a 2013 va dirigir el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona.

La investigació de Izpisúa, les publicacions de la qual superen les 26.000 cites, se centra en la biologia de cèl·lules mare i el seu desenvolupament. Els seus estudis es dirigeixen a la identificació dels mecanismes moleculars i cel·lulars responsables del desenvolupament embrionari. Les seues contribucions presenten un enorme potencial en els àmbits dels trasplantaments i la lluita contra l'envelliment.

La seua activitat científica ha sigut reconeguda amb els premis Ellison Medical Foundation, el McKnight, i dels Instituts Nacionals de la Salut i de Ciències dels Estats Units, entre altres; el doctorat honoris causa per les universitats de Castella-la Manxa i Granada, i la Medalla d'Or de Castella-la Manxa.

Arxivat en: