La Universitat de València lliura els VIII Premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

  • Fundació General UV
  • 8 de febrer de 2018
 
Els guardonats en l'actual edició dels Premis Manuel Castillo.
Els guardonats en l'actual edició dels Premis Manuel Castillo.

La Universitat de València ha lliurat, dimecres, 7 de febrer, els Premis Manuel Castillo 2017 d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació al desenvolupament humà. L’apartat de recerca el protagonitzà la perspectiva de gènere, mentre que un documental sobre El Salvador centrà la modalitat de reportatge periodístic. Les trajectòries de l’associació estudiantil ADiNU i de la professora Consuelo Cerviño han estat reconegudes per la institució acadèmica a través de la modalitat d’Iniciatives Lluís Vives de cooperació.

L’acte estigué presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, a qui acompanyaren el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, i el representant del Llegat Manuel Castillo, José María García Álvarez-Coque.

Raquel Vanyó Vicedo arreplegà el guardó en la modalitat de Monografia d’Investigació Publicada (dotat amb 3.200 euros) pel llibre ‘El Horizonte 1325 en Derecho Internacional: Cartografía del posconflicto con perspectiva de género’; mentre Elena Mut, professora de la Universitat de València, ho farà en la modalitat d’Investigació Inèdita pel seu treball ‘El activismo de las refugiadas políticas colombianas’, el qual serà publicat per la Universitat dins de la Col·lecció La Nau Solidària.

La recerca de la professora Vanyó Vicedo demostra que, no només el conflicte armat té un impacte diferenciat de gènere, sinó que aquest impacte també té lloc en la intervenció postconflicte; i ho fa mitjançant una “auditoria de gènere” que traça l’evolució del Dret Internacional en aquesta matèria, contrastant l’efectivitat de la normativa sobre el terreny i delimitant els reptes que encara resten per assolir. “Els resultats d’aquesta cartografia del conflicte demostren que les activitats que es desenvolupen en aquesta etapa poden articular societats més justes i igualitàries”, conclou l’autora.

D’altra banda, en la monografia inèdita de la professora Elena Mut es visibilitzen, segons explica la investigadora, “els canvis socials que estan propiciant les refugiades colombianes assentades a Espanya que, encara que semblen minoritaris o marginals, poden constituir interessants indicadors sobre les transformacions de la societat global”.

En la modalitat de Reportatge Periodístic, el premi (dotat amb 2.000 euros) ha estat atorgat al treball documental ‘#SomosSalvador’, per la campanya realitzada per l’ONGD Centro de Estudios y Solidaridad con América Latina (CESAL) amb la finalitat de previndre la violència a través de projectes educatius.

Iniciatives Lluís Vives
En la huitena edició dels Premis Manuel Castillo, organitzats per la Universitat de València i l’Àrea de Cooperació de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, es lliuraran per segona vegada els reconeixements a la modalitat ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat. Així, en la categoria d’estudiants, el guardó ha estat atorgat a l’Associació de Dietistes i Nutricionistes Universitaris (ADiNU), “per la seua trajectòria universitària i dinamisme al llarg d’aquests anys entre els estudiants de Farmàcia i el Campus de Burjassot-Paterna, així com el valor de l’intens treball en xarxa que realitza aquest col·lectiu”, assenyalava el jurat. Pel que fa a la categoria de personal docent i investigador, el premi s’ha concedit a la professora Consuelo Cerviño Vázquez “per la seua perseverant dedicació a la formació universitària d’estudiantat dominicà transformant la vida de moltes persones”.

Tots els premis han estat concedits per unanimitat del jurat que, presidit pel vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, ha destacat, sobre el conjunt dels treballs presentats i guardonats, “l’enfocament de gènere realitzat per dones en la cooperació al desenvolupament valenciana i la pròpia cooperació universitària”.

Els Premis Manuel Castillo, d’abast estatal i de caràcter anual, compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES) -sent un dels seus integrants membre del jurat-. Pretenen així reconéixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.

Més informació: