La Universitat de València mostra tres projectes d’innovació educativa sobre drons socials, curts d’animació i robots humanoides

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de maig de 2019
 
Fira Aèria de l’any 2019.
Fira Aèria de l’any 2019.

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) ha acollit divendres 17 de maig un esdeveniment educatiu en què més de 1.000 estudiants de secundària han mostrat drons socials, curts d’animació i robots humanoides, com a resultat de tres projectes d’Innovació Educativa. Són La Fira Aèria, MOMO i Programa la teua obra, que s’han desenvolupat durant el curs en centres de secundària de les províncies de València i de Castelló.

En l’acte de presentació, Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, ha valorat el treball de l’estudiantat de secundària participant a les tres activitats: “Fem enginyeria per a millorar la vida de la gent, i el vostre treball, la vostra aportació, és molt important en aquest sentit, perquè li dóna matisos mediambientals, solidaris o inclusius”.

Ángel Ribera Hermano, cap del Servei de Registre i Acreditació Docent de la Conselleria d’Educació, ha remarcat el paper de les dones en l’Enginyeria: “Fa 25 anys no hi havia a penes dones. És molt important que hui pugues vindre a un acte com aquest a l’ETSE i siga una xiqueta qui et parle d’un projecte tecnològic”.

Per la seua banda, Tomàs Queralt Llopis, cap de secció de Formació Permanent de CEFIRE (Conselleria d’Educació) ha agraït l’interès de l’estudiantat per conèixer la Universitat, i al professorat per contribuir a fer possible els tres projectes d’innovació educativa de hui.

Ricardo Domínguez, director d’El Caleidoscopio, ha remarcat “l’expectació i curiositat de les estudiantes i els estudiants participants per veure els treballs presentats per altres centres”. “És un dia per a disfrutar d’aquests projectes col·laboratius”, ha apuntat.

L'acte s'ha desenvolupat entre les 9.30 i les 14 hores. Hi han presentat els drons socials i curtmetratges en stop motion i amb robots humanoides actors o actrius que l’alumnat ha realitzat amb l’ajuda de 170 docents que s’han implicat en els projectes i que prèviament s’han format per a tal fi.

Per projectes, La Fira Aèria compleix aquest curs la V edició i té com a objectiu que l’alumnat aprenga a construir, configurar i volar un dron al qual han d’aplicar un fi social o mediambiental que resolga una situació de l’entorn més immediat. Aquest projecte ha comptat amb 3 zones diferenciades: una d’estands, on cada centre tindrà el seu propi expositor i es mostraran els drons realitzats; una zona de vols; i sales de presentacions on l’estudiantat defensarà el seu treball.

MOMO és un projecte que pretén realitzar un curtmetratge d’animació amb un fi social o mediambiental. Una iniciativa educativa que uneix impressió 3D, electrònica digital i art, i amb el qual l’alumnat ha après no només tècniques d’animació com l’stop motion sinó també a construir un sistema de filmació de vídeo com és un slider o braç robòtic per mitjà d’una impressora 3D i a programar els moviments d’aquest sistema amb Arduino i electrònica digital. En l’esdeveniment, cada centre ha tingut un estand on mostrarà decorats, slider, braç robòtic i altres elements creats per a la realització del curtmetratge que ha dirigit i ideat l’estudiantat. A més, la sala de graus de l’ETSE ha acollit l’estrena dels curts amb la projecció de tots ells.

Programa la teua obra és un projecte que integra robòtica i cinema. L’estudiantat ha après a programar un robot humanoide que ha d’aparèixer com un actor o una actriu més dins del curtmetratge ideat de principi a fi per ells i elles. Tots els curtmetratges d’aquest projecte han sigut projectats, també per primera vegada, el dia de l’esdeveniment a la Sala de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València.

La Fira Aèria, MOMO i Programa la teua obra són una idea original d’El Caleidoscopio, empresa del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i compta amb la col·laboració de la Universitat il·licitana, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació i la escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Autònoma de Madrid, CEFIRE i el CTIF, els Centres Territorials d’Innovació i Formació de la Conselleria d’Educació de Madrid.

Tots els projectes van començar a l’octubre i novembre, i ha estat possible la seua realització amb el suport de les regidories d’Educació dels ajuntaments d’Albaida, Albalat dels Sorells, Albuixech, Algemesí, Alpuente, Alzira, Benifaió, Benetússer, Bétera, Burjassot, Carcaixent , Catadau, Xest, Cullera, Emperador, Foios i Massanassa. També hi han col·laborat els consistoris de Meliana, Monserrat, Moixent, el Puig, l’Olleria, la Pobla de Farnals, Picassent, Quart de Poblet, Rafelbunyol, Riba-roja, Sedaví, Ontinyent, Paiporta, Puçol, Requena, Almassora, Nules i Torreblanca.

A més de l’esdeveniment de València, està previst que el 24 de maig la Universitat d’Alacant també aculla l’esdeveniment dels tres projectes.

Imatges: