La Universitat de València obri oficialment el curs acadèmic

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de setembre de 2018
 

El Paranimf de la Universitat de València ha acollit el Solemne Acte d’Obertura de Curs Acadèmic 2018-2019 en una cerimònia en què ha estat present una àmplia representació de la societat valenciana. El Molt Honorable President de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit l’acte que ha estat també l’obertura de curs de les universitats valencianes. La Rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha destacat la funció social de la universitat pública i ha reivindicat davant les autoritats un finançament estable, una homogeneïtzació de les taxes a nivell estatal i un conveni col·lectiu autonòmic de professorat i investigadores i investigadors.

Foto: Miguel Lorenzo
Foto: Miguel Lorenzo

 

El Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, i membres del Consell són algunes de les autoritats que, junt als líders sindicals i empresarials autonòmics, representant de les organitzacions i moviments socials i col·legis professionals han assistit a aquesta cerimònia que dóna inici oficial per 519 anys consecutius, al curs acadèmic a la Universitat de València.

En la seua intervenció la rectora Mª Vicenta Mestre, des del reconeixement de la situació pressupostària de la Comunitat Valenciana, li ha recordat al president de la Generalitat la necessitat d’avançar en un pla de finançament estable i suficient per fer front als reptes de la docència, la recerca i les retribucions i consolidació del personal universitari. La rectora ha assenyalat que cal un nou model de finançament per a cometre les principals inversions dels pròxims anys: la rehabilitació del Col·legi Major Lluís Vives i l’ampliació del Jardí Botànic, agraint a l’alcalde de València, Joan Ribó, la futura cessió de l’espai per a l’ampliació del Jardí.

Des de la defensa de la universitat pública, i destacant les principals fites del Sistema Universitari Públic Valencià i de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre s’ha mostrat dolguda per casos puntuals que posen en dubte la qualitat del sistema universitari estatal, reconeguent la tasca dels mitjans de comunicació valencians en mostrar els mecanismes de control i de garanties de qualitat de les universitats públiques valencianes.

Davant el president de la Generalitat, la rectora de la Universitat ha reivindicat la finalització de les negociacions del Conveni Col·lectiu de les Universitats Públiques Valencianes per tal de poder disposar de noves figures contractuals laborals de professorat i personal investigador, com tenen altres comunitats autònomes, confiant en un canvi de regulació estatal.

Així, la rectora ha insistit en un necessari Pacte per la Universitat Pública que permeta enfortir el sistema universitari. Mestre ha recordat la important contribució de les universitats públiques a la transformació de la societat, la seua democratització i la igualtat efectiva entre homes i dones, així com a crear una societat més diversa i inclusiva, contribuint a crear una creixement sostenible i intel·ligent des de la investigació, la innovació i la transferència.

Finalment la rectora ha agraït l’esforç de la Generalitat Valenciana en la política de taxes i beques. La reducció de taxes acomesa per la Generalitat ha de completar-se, segons ha expressat Mª Vicenta Mestre, en una política homogeneïtzadora a nivell estatal.

Es pot llegir integrament el discurs de la rectora al següent enllaç.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat que aquest actes acadèmics permeten renovar la posició d’avantguarda que té la universitat a la societat com potent agent social, vehicle d’igualtat, transformador social i far ètic davant el fanatisme. ‘Es fa necessari impulsar un nou contracte social, un contracte que reinvindique la universitat, perquè reivindicar la universitat és reivindicar la democràcia’, ha destacat Puig.

La secretària general de la Universitat, Mª Elena Olmos, ha analitzat les principals fites del curs acadèmic 2017/2018 a la Memòria. Olmos ha afirmat que ‘el manteniment de la taxa de reposició d’efectius així com les limitacions pressupostàries fan que l’oferta pública d’ocupació per a aquest exercici no haja estat suficient per atendre de forma estable les necessitats docents, particularment en les àrees de coneixement més deficitàries’.  

El professor José Devís de la Facultat de Ciencies de l'Activitat Fisica i l'Esport ha impartit la lliçó magistral ‘Els discursos sobre les funcions de l’educació física escolar. Continuïtats, discontinuïtats i reptes’. Comptant amb els padrins Vicent Anyó i Miguel Villamón, Devís ha reflexionat sobre la importància de l’educació física no ja a soles en la formació de l’estudiantat, sinó com eina integradora social i culturalment.

El vídeo de l’acte d’obertura del curs acadèmic pot consultar-se al següent enllaç.