La Universitat de València organitza el seu primer curs d’extensió universitària sobre Computació Quàntica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de febrer de 2019
 
Docents que imparteixen el curs: (D’esquerra a dreta) Francisco Gálvez (ABDProf S.L.); Alfred Pastor, Juan Manuel Orduña i Enrique Navarro (ETSE-UV) i Armando Pérez (Facultat de Física).
Docents que imparteixen el curs: (D’esquerra a dreta) Francisco Gálvez (ABDProf S.L.); Alfred Pastor, Juan Manuel Orduña i Enrique Navarro (ETSE-UV) i Armando Pérez (Facultat de Física).

La Universitat de València imparteix durant aquesta setmana i fins divendres el seu primer curs d’extensió universitària en Computació Quàntica, un nou paradigma tecnològic que conjumina la Computació i l’Algorísmia Matemàtica amb el de la Física Quàntica, i on els fenòmens naturals ocorren de manera diferent a la intuïció humana. Aquesta nova experiència docent, dirigida a estudiantat d’enginyeries i de física, té l’objectiu d’entrenar en la programació de computadors quàntics d’IBM.

En la proposta acadèmica s’expliquen els fonaments d’àlgebra i mecànica quàntica necessaris per a programar aquests computadors, i es duen a terme pràctiques de laboratori amb la plataforma oberta al públic IBM Q experience. El curs, de 20 hores teoricopràctiques, està impartit per professorat de l’Escola Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) i de la Facultat de Física de la Universitat, així com per personal d’ABDProf S.L., una de les primeres empreses d’Espanya que treballa en el desenvolupament d’un simulador de Computació Quàntica. El curs continua amb la trajectòria iniciada l’any 2017 per l’ETSE-UV sobre docència en aquesta àrea de coneixement.

El fet de conjuminar Computació i Algorísmia Matemàtica amb Física Quàntica és el que la comunitat científica i tecnòloga creu que pot aprofitar per a portar la capacitat de computació i el coneixement a un punt fins ara no assolible.

Francisco Gálvez, professor del curs que ha treballat 18 anys en IBM i ara forma part d’ABDProf com a director d’investigació en computació quàntica, explica que “és lògic pensar que en breu altres empreses del sector com Google, Rigetti, Intel o Microsoft trauran al mercat els seus computadors quàntics, i caldrà programar-los des d’una perspectiva que difereix molt de la que tenim ara mateix en relació a la informàtica tradicional”. Segons l’expert, aquest fet explica la magnífica acollida que ha tingut aquest curs entre la comunitat universitària, ja que es van cobrir totes les places disponibles amb diversos mesos d’antelació.