La Universitat de València organitza la primera Trobada Estatal antidespoblament i Medi Ambient

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 20 de juliol de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i la Càtedra AVANT, han organitzat aquesta I Trobada Estatal antidespoblament, titulada: ‘Medi rural i biodiversitat: Dues crisis i un destí’, que s'ha celebrat hui al Jardí Botànic de la UV.

La inauguració de la jornada ha tingut lloc a l'Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València hui a les 09.00 hores, a càrrec de Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Francisco Orts, Cap de Servei de la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament; i Emilio Barba Campos, codirector de la Càtedra AVANT-UV.

Actualment a la Comunitat Valenciana hi ha més de 150 municipis en risc de despoblació. Encara que pot afavorir a unes certes espècies, aquest abandó està lligat a una degradació dels ecosistemes i a un impacte directe negatiu sobre espècies dependents dels sistemes humanitzats. El vicerector Jorge Hermosilla ha posat l'accent en el compromís de la Universitat de València amb el territori valencià: “aquesta trobada és fruit de la preocupació de la nostra institució acadèmica pels processos de despoblació que afecten el territori, la Universitat és un espai idoni per a generar sinergies i aliances que revertisquen o tracten de posar solució al problema demogràfic que afecta tants municipis rurals”.

Francisco Orts ha reiterat la importància de la col·laboració entre les institucions públiques, les universitats i les iniciatives privades: “tenim l'obligació de canviar les tendències, de buscar la integració i l'equilibri territorial. La gent se’n va a les ciutats, però si entre tots, administracions i iniciatives privades ens impliquem, podem canviar tendències”, ha assegurat.

Emilio Barba Campos, codirector de la Càtedra AVANT-UV, ha explicat que la Càtedra Interuniversitària AVANT és una iniciativa conjunta entre la Generalitat Valenciana i les Universitats públiques valencianes que té per objecte aportar i transferir coneixement entorn de la despoblació i el despoblament en el territori valencià. “Amb l'organització d'aquesta jornada pretenem contribuir a la reflexió des de diverses disciplines acadèmiques (geografia, economia, biologia, agronomia...) per a combatre el despoblament, frenar-lo i fins i tot eliminar-lo”, ha sentenciat el codirector.

En la present Jornada, investigadors de diferents universitats espanyoles i de l'administració autonòmica han realitzat una anàlisi de la configuració actual i la història dels paisatges mediterranis i de la seua situació demogràfica. Joan Mateu Bellés (Departament de Geografia, UV) ha centrat la seua intervenció en els paisatges mediterranis: interacció secular entre l'ésser humà i el medi ambient. El professor Jorge Hermosilla (Geografia, UV) ha realitzat una radiografia de la despoblació a la Comunitat Valenciana. Alejandro Martínez (Biologia, Universitat de A Coruña) ha abordat els efectes ecològics de la despoblació. Mónica de Castro (Economia Financera i Actuarial i Estadística, Universitat Complutense de Madrid) s'ha centrat en els serveis ecosistèmics i desenvolupament rural sostenible. Juan Jiménez Pérez (Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència climàtica i Transició ecològica) ha compartit amb els presents les seues reflexions entorn del medi rural i la biodiversitat a la Comunitat Valenciana. A continuació, s'ha celebrat una taula redona moderada pel professor Emilio Barba, sota el títol Eixint junts de la crisi: cap a un medi rural sostenible, en la qual han participat Alejandro Martínez, Mónica de Castro i Juan Jiménez.

En la trobada d'aquest matí també s'ha presentat el documental El despoblament a la Comunitat Valenciana, un audiovisual impulsat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i finançat per la Càtedra AVANT, en el marc de Docufòrum. Es tracta d'un programa audiovisual que comprén una sèrie de 22 documentals produïts en col·laboració amb el Taller d’Audiovisuals de la UV (TAU).