La Universitat de València participa a Brussel·les en l’arrancada del projecte ‘Universitats Europees’

  • Gabinet de Premsa
  • 12 de novembre de 2019
 
Participants en la reunió a Brussel·les.
Participants en la reunió a Brussel·les.

El vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Carles Padilla, ha participat a Brussel·les en el llançament del projecte ‘Universitats Europees’, que facilitarà la mobilitat d’estudiants i la convalidació de titulacions. La de València és una de les onze universitats espanyoles seleccionades.

La Universitat de València va constituir el consorci Forthem, al costat d’altres sis universitats internacionals, el mes d’octubre passat a València, amb l'objectiu d'avançar en el programa Erasmus Plus i aconseguir la total convalidació dels estudis, l'eliminació de les traves burocràtiques i una major mobilitat de l’estudiantat i del personal de les universitats.

Carles Padilla es va reunir a Brussel·les amb ministres i representants dels governs dels països beneficiats en la primera convocatòria, a més dels màxims responsables d’educació superior del Parlament Europeu. Per part del ministeri espanyol, van assistir la secretària d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, Ángeles Heras; el subsecretari de Ciència, Innovació i Universitats, Pablo Martín; el secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón; i la directora del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE), Coral Martínez.

Durant la trobada, Ángeles Heras va traslladar als representants espanyols el seu compromís amb la internacionalització de les universitats i es va mostrar convençuda que s'està construint el futur espai europeu d'ensenyament superior. Els dirigents europeus van reiterar aquest compromís i van anunciar la segona convocatòria amb un pressupost total de 120 milions d'euros, a sumar als 87 milions de la primera convocatòria.

El vicerector d'Internacionalització i Cooperació ha indicat que la Universitat de València se situa, una vegada més, “en la primera línia de les universitats europees”. “Estem fent un pas avant molt important en l’evolució del programa Erasmus: passarem dels acords bilaterals als multilaterals i supranacionals, de les estades d’un curs a una universitat estrangera a la possibilitat de fer un any en cada universitat, de les dobles titulacions a veritables graus i àsters europeus”, va afegir.

D'altra banda, va continuar Padilla, “volem augmentar també la mobilitat de PAS i PDI i disminuir els tràmits burocràtics actuals. Després de 30 anys d'Erasmus, aquest és el pas natural i la Universitat està entre les escollides per a començar aquesta nova revolució de l'espai d'ensenyament superior. És un gran repte que assumim de bon grat i amb la màxima responsabilitat des de l'equip de govern”.

La Universitat de València forma part d’una aliança al costat de la Universitat Johannes-Gutenberg de Magúncia (Alemanya), la Universitat de la Bourgogne (França), la Universitat d’Opole (Polònia) i la Universitat de Jyväskylä (Finlàndia). 

Sota el títol Bringing Europe Home, l’aliança pretén potenciar una identitat europea reforçada i, al mateix temps, estimular l’excel·lència i contribuir a augmentar la competitivitat de les institucions europees d’educació superior. Entre altres activitats, es fomentarà la creació de titulacions conjuntes, grups de recerca interuniversitaris i projectes d'intercanvi d'estudiants o l’establiment d’una oferta de MOOCs per a realitzar cursos conjunts i oferits a totes les universitats del consorci.