La Universitat de València participa en l’Igualment Fest amb el seu taller "Caçadores de virus”

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de novembre de 2021
 
La investigadora Pilar Domingo-Calap, coordinadora del taller “Cazadores de virus”.
La investigadora Pilar Domingo-Calap, coordinadora del taller “Cazadores de virus”.

L’activitat, en el marc de l’Igualment Fest que organitza l’Ajuntament de València per a celebrar la igualtat de gènere des d’una perspectiva artística, social i cultural, promou conèixer la problemàtica dels bacteris resistents, així com l’ús de fags com a teràpia antimicrobiana. El taller, dirigit a públic infantil, l’imparteix Pilar Domingo, investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de la Universitat de València.

La Universitat de València durà a terme el taller "Caçadores de Virus" a l’Igualment Fest, que se celebra el diumenge 28. L’activitat consisteix a buscar fags, els virus que infecten els bacteris, a la Plaça de l’Ajuntament. Mitjançant aquesta activitat, xiquetes i xiquets aprendran el perill del mal ús dels antibiòtics i la necessitat d’investigar aproximacions terapèutiques alternatives que permeten tractar infeccions bacterianes de forma específica i eficaç, i per això els fags són prometedors. S’hi podrà participar des de les 11:00 fins a les 14:00 del diumenge.

“Caçadores de virus” és un taller creat i coordinat per la científica de la UV Pilar Domingo-Calap. És fruit del seu treball com a investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, el qual lidera a la Comunitat Valenciana “SUPERFAGO”. Aquest projecte pioner busca explicar a estudiants de secundària i batxillerat la fagoteràpia com a eina terapèutica contra les infeccions per superbacteris, aquelles resistents als antibiòtics.

Igualment Fest se celebrarà a la Plaça de l’Ajuntament de València, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere, celebrat el 25. El festival té com a objectiu “celebrar la igualtat de gènere des d’una perspectiva positiva, artística, social, cultural i de gènere, dirigida a tota la ciutadania”, explicà Lucia Beamud, regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, a la presentació de la campanya municipal contra la violència masclista. L’esdeveniment reuneix 23 entitats relacionades amb la protecció i el suport a les dones i la lluita contra la violència de gènere.

El taller "Caçadores de virus" és una acció del Pla d’Activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que ha aconseguit una ajuda de 22.000€ en la convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i el Ministeri de Ciència i Innovació. Aquest Pla d’activitats de divulgació científica es desplegarà durant tot el curs acadèmic fins al juny de 2022.

 

Més informació sobre l’Igualment Fest ací.

Imatges: