La Universitat de València presenta l’edició del receptari medieval ‘Llibre de Sent Soví’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 6 d’octubre de 2021
 
Presentació de llibre del Sent Soví.
Presentació de llibre del Sent Soví.

El dimarts 5 d'octubre es va presentar a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València l'edició facsímil del receptari de cuina medieval ‘Llibre de Sent Soví’.

L'octubre de 2020 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València va publicar el facsímil d'aquesta obra. Un treball en el qual han col·laborat Francisco M. Gimeno Blay, catedràtic en Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de València, que n'ha fet l'estudi codicològic, i Alfred Garcia Femenia, doctor en Història i Paleografia per la Universitat, que n'ha transcrit el text.

L’original del ‘Llibre de Sent Soví’, datat del segle XV, està inclòs en un manuscrit miscel·lani, on es troben, entre altres, textos mèdics i morals, una col·lecció astrològica i una altra catequètica i oracional, un compendi gramatical o un lapidari.

Es tracta d’un text d’una gran rellevància històrica ja que és el receptari culinari escrit en valencià més antic que es conserva. Encara que hi ha un altre receptari a Barcelona molt semblant, el conservat a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València és l’únic Sent Soví existent.

El llibre va arribar a la Universitat després de la desamortització de Mendizábal i gràcies a la seua catalogació, s’han pogut traure a la llum algunes novetats que ajuden a esbrinar l'origen d’aquest manuscrit, l’únic de cuina mediterrània de l’època que es coneix. El ‘Llibre de Sent Soví’ pot consultar-se en RODERIC, repositori institucional de la Universitat de València en aquest enllaç.

La col·laboració entre investigadors i bibliotecaris ha culminat amb la publicació del facsímil, una iniciativa que permet la conservació del manuscrit i ajuda en la difusió del fons patrimonial.

En la presentació del facsímil, a més dels investigadors Francisco M. Gimeno Blay i Alfred Garcia, Femenia van participar Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València; Rosa Marín, responsable de l'Aula de Gastronomia, i Victoria García Esteve, directora del Servei de Biblioteques i Documentació.

Arxivat en: Cultura