La Universitat de València presenta tres Plans Directors a Aiora, Castelló de la Plana i Riba-roja del Túria

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 13 de desembre de 2017
 
El Castell d'Aiora
El Castell d’Aiora.

El passat dimarts 5 de desembre, a les 12 hores, es presentà a Aiora el Pla Director de Turisme ‘Terres de Frontera: ruta senderista pels paisatges dels castells de les valls d’Aiora-Cofrents i Vinalopó’. Durant desembre es presenten altres dos Plans Directors de desenvolupament turístic: el dimarts 12, a Castelló de la Plana, sobre l’art rupestre en l’arc mediterrani; i el dimecres 20, a Riba-roja del Túria, sobre el Parc Natural del Túria.

El Saló del Ple de l'ajuntament d'Aiora va acollir el passat dimarts 5 de desembre, a les 12:00 hores, l'acte de presentació d'aquest Pla Director de Desenvolupament Territorial Turístic, en el qual van intervindre el secretari autonòmic de l'Agència València del Turisme, Francesc Colomer, l'alcalde d'Aiora, José Vicente Anaya, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla.

Aquest projecte ha sigut dirigit pel professor Gregorio García, director del Màster en Direcció i Planificació del Turisme i investigador de l'Institut d'Economia Internacional. El Pla arreplega d'una banda l'atractiu cultural dels Castells de Frontera, tots ells declarats Béns d'Interès Cultural, situats en les valls d'Aiora‐Cofrents i el Vinalopó, i d'altra banda, l'atractiu paisatgístic de tots dos espais, a través del disseny d'una ruta senderista i cultural de quasi 500 quilòmetres que uneix 25 castells i palaus‐fortalesa i 25 poblacions. Així mateix, “és una aposta per la vertebració dels municipis de les 8 comarques de la Comunitat Valenciana per les quals discorre la ruta: la Vall d'Aiora-Cofrents, la Costera, la Vall d'Albaida, la Foia d'Alcoi, l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l’Alacantí i el Baix Vinalopó”, assegura Gregorio García.

El dimarts 12 de desembre, a les 13:00 hores, en la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana, es presentà l'Anàlisi-diagnòstica del Pla Director de l'art rupestre en l'arc mediterrani com a valor cultural i turístic. Aquest projecte ha sigut dirigit per la investigadora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga, Oreto García, que assenyala que l'art rupestre de l'arc Mediterrani de la Península Ibèrica “ofereix un gran potencial com a producte turístic cultural donada la riquesa i varietat dels conjunts documentats, unit a la seua àmplia implantació en l'àmbit valencià”. La Comunitat Valenciana és un dels territoris amb major riquesa en patrimoni prehistòric, en l'actualitat el nombre de jaciments ascendeix a 634, que inclouen les diferents expressions artístiques considerades (art Paleolític, Llevantí, Esquemàtic i Macroesquemàtic). “L'ampli repartiment territorial d'aquests enclavaments rupestres, que inclou localitzacions a Castelló, València i Alacant, i la seua ubicació en abrics rocosos situats en entorns naturals d'indubtable atractiu mediambiental, reforcen el seu interès com a reclam turístic”, sentencià la directora del projecte.

Es Castell de Riba-roja de Túria albergarà el dimecres 20 desembre, a les 12:00 hores, la presentació del Pla Director Territorial Turístic del Parc Natural del Túria. Elaborat pels professors de la Facultat d'Economia Clara Martínez i José Nácher, el Pla es basa en l'indiscutible valor patrimonial del riu Túria i del seu Parc Natural per a la qualitat de vida i posicionament global de l'Àrea Metropolitana de València; d'igual manera, es recolza en la incipient mobilització favorable dels actors públics implicats. “Proposa millorar les condicions d'ús i recuperar el valor social per a la població local i, a partir d'ací, animar l’empreniment d'oci, educatiu i turístic i connectar l'oferta a Turisme València”, explica el professor i codirector del projecte Nácher, i afig que el Pla defineix “fins a quatre projectes pilot per a mobilitzar social i econòmicament als actors del territori com a prèvia condició al seu posicionament turístic”.

Aquests Plans Directors es desenvolupen en el marc del conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de Turisme i el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, que pretenen contribuir al foment de la recerca i la innovació en el sector turístic valencià.