La Universitat de València, en el primer congrés Blockuniversitas: Xarxa de Blockchain d’Universitats

  • Gabinet de Premsa
  • 20 de febrer de 2019
 
Imatge de la pàgina web de la xarxa.
Imatge de la pàgina web de la xarxa.

Aquest dissabte, 23 de febrer, se celebra a la Universitat Politècnica el primer congrés Blockuniversitas: Xarxa de Blockchain d’Universitats, en el què participen les universitats públiques valencianes: Universitat de València, Universitat d’Alacant i Universitat Miguel Hernández d’Elx.

La tecnologia Blockchain s’ha donat a conéixer a través del seu ús en la criptomoneda Bitcoin, però el seu àmbit d’aplicació va molt més allà. El Blockchain, o cadena de blocs, és una eina que permet processos de certificació descentralitzada sota condicions de seguretat. El seu desplegament en l’àmbit universitari i, en general, del públic obri un ampli ventall de possibilitats per a les diferents administracions.

Es tracta d’una tecnologia poc coneguda pels diferents actors socials, encara que ja existeixen diverses propostes per a la seua aplicació en àmbits molt diversos com la banca, els processos electorals, la certificació (de propietats, títols, notes acadèmiques, etc). En resum, una tecnologia que permet aportar valor a l’intercanvi d’informació en la xarxa i el fa de forma descentralitzada, la qual cosa pot obrir noves oportunitats a valors ètics com la col·laboració i el bé comú en la nova societat digital.

El congrés constarà d’una xarrada de divulgació per entendre què és el Blockchain; una taula redona tecnològica, on es discutirà més detalladament els secrets d’aquesta tecnologia; i una taula d’aplicacions on es compartiran i debatran idees i iniciatives per a utilitzar aquesta tecnologia per al bé públic, molt especialment en l’àmbit universitari.

La gestió de la inscripció en l’esmentat congrés serà realitzada íntegrament mitjançant un Blockchain amb nodes distribuïts en les diferents universitats participants. Això és possible gràcies a la tecnologia desenvolupada per les universitats públiques participants i que ha sigut provada amb èxit en les primeres jornades tècniques BAES&Madphy, celebrades el 19 d’octubre de 2018 a Alacant, a la seu del Col·legi Notarial de la Comunitat Valenciana.

Les universitats participants han col·laborat estretament per a realitzar aquest projecte pioner de Xarxa de Blockchain d’Universitats. Des de l’organització d’aquest congrés desitgem enviar un missatge obert a la societat de com la seua universitat integra aquesta tecnologia per a posar-la al servei de la ciutadania, complint amb la seua haver d’estar a l’avantguarda de totes aquelles tecnologies que serveixen per al bé comú i el progrés de la societat.

Tota la informació del congrés, el programa i la inscripció es troba en:

http://www.ctranspa.webs.upv.es/blockuniversitas-2019/