La Universitat de València, en la primera fase de la iniciativa europea Quantum Flagship

  • Fundació Parc Científic
  • 12 de febrer de 2019
 
D'esquerra a dreta, Juan P. Martínez Pastor, Juan Fco. Sánchez Royo, Rodolfo E. Canet Albiach, Marie  Kreĉmarová, Daniel Andrés Penares i Alejandro Molina Sánchez
D'esquerra a dreta, Juan P. Martínez Pastor, Juan Fco. Sánchez Royo, Rodolfo E. Canet Albiach, Marie Kreĉmarová, Daniel Andrés Penares i Alejandro Molina Sánchez

Un grup de recerca de l'Institut de Ciència de Materials (ICMUV) i el Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València participa en la nova iniciativa de la Unió Europea coneguda com a Quantum Flagship, una aposta per la innovació quàntica que compta amb un pressupost de 1.000 milions d'euros per a 10 anys i en la qual participaran al voltant de 5.000 investigadors europeus.

El recentment inaugurat Quantum Flagship de la Unió Europea està impulsant la revolució quàntica a Europa, reunint més de 5.000 investigadors de centres d'investigació, institucions acadèmiques, indústria i empreses, i conjuminant esforços i recursos per a dur Europa a la frontera de la Innovació Quàntica, en una iniciativa conjunta i de col·laboració a gran escala.

L'objectiu principal Flagship és consolidar i expandir el lideratge científic europeu i l'excel·lència en recerca quàntica, així com transferir els resultats de la quàntica des del laboratori d'investigació al mercat, mitjançant aplicacions comercials i tecnologies disruptives amb impacte directe en la societat europea.

El grup de l’ICMUV i el Departament de Física Aplicada, format per Daniel Andrés Penares, Marie Kreĉmarová, Alejandro Molina Sánchez, Juan F. Sánchez Royo i Juan P. Martínez Pastor, participa en un dels 20 consorcis seleccionats per a la primera fase del Quantum Flagship. Es tracta del projecte S2QUIP “Scalable Two-Dimensional Quàntum Integrated Photonics”, en el qual es desenvoluparan circuits de fotònica quàntica mitjançant la integració de materials semiconductors bidimensionals compatibles amb tecnologia CMOS, molt utilitzada en la fabricació de circuits integrats tradicionals.

S2QUIP té com a objectiu principal desenvolupar fonts emissores de llum quàntica basades en semiconductors bidimensionals, l’avantatge dels quals radica en la possibilitat d’extraure la llum en el circuit fotònic, de forma senzilla i econòmica. En aquest sentit, el desenvolupament de dispositius òptics que aprofiten les possibilitats quàntiques de la llum i de la matèria tindrà aplicacions en el camp de l'encriptació de senyals i les comunicacions segures.

El desafiament assumit per S2QUIP és integrar aquests emissors de llum quàntica en circuits de guies d'ona integrades per a construir una plataforma completament funcional per a la fotònica quàntica. En cas d’èxit, els resultats del projecte S2QUIP resoldrien molts dels colls de botella descrits pels plans de treball dels EUA i la UE per al desenvolupament de tecnologia comercialitzable per a la Informació Quàntica.

El consorci de S2QUIP, en el qual s’integra el grup de la Universitat de València, està liderat per Klaus Jöns, del KTH Royal Institute of Technology (Suècia). Participen, a més, investigadors de l’Aalto University (Finlàndia), IMN-CSIC (Espanya), l’Heriot-Watt University (Regne Unit), la Technical University of Munic (Alemanya), i les empreses VLC Photonics S.L. (Espanya) i Laser Quàntum GmbH (Alemanya).

IMATGE: Generació d'emissors de llum quàntica en semiconductors bidimensionals.

Més informació: