La Universitat de València produeix la sèrie de TVE ‘Universo Sostenible’ per a la CRUE

  • Gabinet de la Rectora
  • 13 de setembre de 2018
 
TAU

La Universitat, a través del Taller d’Audiovisuals (TAU) i la Unitat de Cultura Científica i Innovació’, produeix per a CRUE Universidades Españolas la sèrie de divulgació científica ‘Universo Sostenible’, format audiovisual desenvolupat en col·laboració amb universitats de tota Espanya que produeixen aquest format audiovisual.

‘Universo Sostenible’ s’emet dins del programa ‘La aventura del saber’ de La2 de TVE, en el marc del conveni de col·laboració subscrit entre la CRUE, TVE i la UV. Aquesta sèrie de divulgació científica de marcat caràcter transmediàtic, on el TAU és productora executiva, inclou les més modernes aplicacions tecnològiques, com l’anomenat ‘boto roig’.

La sèrie, que consta de dues temporades de 12 capítols cadascuna, és un projecte sorgit a partir d’un requeriment de la CRUE Universidades españolas en un petició conjunta dels grups de treball d’Audiovisuals i Multimèdia i de Divulgació i Cultura Científica de 27 universitats pertanyents a la CRUE, entre els que es troba la Universitat de València.

Aquesta primera temporada, iniciada al juliol, es reprèn aquest curs acadèmic amb l’emissió el passat 12 de setembre del tercer capítol titulat ‘El càncer, una malaltia crònica?’. En aquesta emissió s’analitzen les principals línies d’investigació sobre el càncer, un procés descontrolat en la divisió cel·lular que pot començar de manera localitzada i disseminar-se als teixits del voltant. Existeixen diferents tipus de càncers que poden afectar de manera distinta segons l’edat o el sexe.

Experts com la catedràtica de la Facultat de Medicina Ana Lluch expliquen els motius per a que les cèl·lules es tornen tumorals així com les principals investigacions que s’estan fent des dels centres universitaris per a la detecció i cura del diferents tipus de càncer. A més, es mostren les últimes tecnologies, com són els models 3D o la fotònica, per al desenvolupament de nous tractaments cada vegada menys invasius.

Així mateix, la propera setmana s’emetrà el quart capítol ‘Que menjarem demà?, on també intervé el TAU a la producció i el muntatge. Sota el títol ‘Quant li queda al planeta?’, el cinquè capítol comptarà amb la participació de l’expert en microbiologia i ecologia de la Universitat, Antonio Camacho, que parlarà sobre cap a on avança aquest campus d’investigació, des de les millores en les energies renovables i fins l’aplicació de les tecnologies digitals en l’anomenada industria 4.0.

La sèrie es pot veure online a la plataforma 'A la carta' de TVE.