La Universitat de València se suma a les consultes ciutadanes sobre Europa

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 30 d’octubre de 2018
 
Imagen de la noticia

El Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València es va sumar a les consultes ciutadanes ‘Parlem d’Europa’ promogudes pel Ministeri d’Afers Exteriors sota el títol ‘Els Estats Generals d’Europa’. El debat va tenir lloc a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau durant el matí del 29 d’octubre (10 hores). L’esdeveniment va estar organitzat amb la col·laboració del Servei d’Extensió Universitària i el projecte teatral europeu Escena Erasmus Universitat de València.

La consulta ciutadana va consistir en una jornada de debat i participació que es proposa com un esdeveniment obert, no partidista i transparent. La finalitat va ser, en primer lloc, donar el protagonisme als ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea perquè reflexionen sobre el futur d’Europa, i en segon lloc, portar els resultats de les consultes ciutadanes al Consell d’Europa de desembre del 2018.

L’esdeveniment pretén garantir una representació tan equilibrada i diversa com siga possible dels participants en termes d’edat, sexe, categoria socioprofessional i origen geogràfic. Per això, hi pot participar estudiantat de la Universitat de València, estudiantat Erasmus de la Universitat de València, membres de La Nau Gran i de la Xarxa de Municipis Rurals de les Petites Europes gestionada anualment per Escena Erasmus.

Els participants en la consulta ciutadana van estar dividits en quatre espais de debat, cadascun dels quals tindrà 20/25 persones i un facilitador per a provocar el debat. Les reflexions se centraran al voltant de dos temes: La ciutadania europea, identitat i valors i Quines polítiques socials per a la ciutadania europea? Cada espai generarà propostes i conclusions que seran presentades al Consell d’Europa. Cada participant també rebrà un certificat de participació en la jornada.

Les quatre taules de debat (dues en valencià i espanyol i dues en anglés) van estar coordinades per Daniel Tormo, codirector d’Escena Erasmus de la Universitat de València; Javier Sahuquillo, dramaturg, director, productor teatral i president de l’associació Europa Cultura Escènica; i Ángela Nzambi, responsable de voluntariat i incidència de la Comissió d’Ajuda al Refugiat CEAR-PV. El públic assistent també va aportar idees i el debat es  va poder seguir a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ConsultasCiudadanas.

Està previst que la iniciativa Els Estats Generals d’Europa es programe anualment amb motiu de la celebració dels més de cinc segles de les Constitucions Generals de la Universitat València.

Aquest és el primer any que el Ministeri d’Afers Exteriors organitza consultes ciutadanes sobre Europa, que se celebraran també a Madrid, Còrdova i Múrcia al llarg del mes d’octubre amb diferents temes de debat.