La Universitat de València, segona d’Espanya en Ciències Socials i Humanitats, segons el Leiden Ranking, de productivitat investigadora

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de maig de 2018
 
Campus de Tarongers de la Universitat de València.
Campus de Tarongers de la Universitat de València.

La Universitat de València és quarta d’Espanya i se situa entre les 225 millors del món, segons el CWTS Leiden Ranking de 2018, una classificació mundial que analitza la productivitat investigadora de 938 institucions d’educació superior, a través de les dades bibliomètriques de Web of Science – Clarividate Analytics. Per àrees de coneixement i en impacte científic, la Universitat de València és la segona d’Espanya en Ciències Socials i Humanitats i la quarta en Biomedicina i Ciències de la Salut.

Els centres d’aquest rànquing, encapçalat per les universitats de Harvard i Toronto a nivell global i per Oxford, University College of London i Cambridge a Europa, són seleccionats en funció del nombre de publicacions indexades en Web of Science en el període 2013-2016. CWTS Leiden utilitza un conjunt d’indicadors bibliomètrics que ofereixen estadístiques sobre l’impacte científic de les universitats i sobre la participació de les mateixes en la col·laboració científica.

La classificació inclou un recompte complet, que atorga la mateixa importància a totes les publicacions d’una universitat; i un altre recompte fraccionat, en el qual es ponderen les publicacions realitzades en col·laboració, en funció del nombre de participants. Així, en aquest segon recompte, la Universitat de València ocupa les posicions número cinc, 84 i 253, a Espanya, Europa i al món, respectivament.

En l’àmbit espanyol i dins del recompte complet, la de València és la primera universitat valenciana. En el conjunt de l’estat només la superen les de Barcelona, Complutense de Madrid i Autònoma de Barcelona. La institució acadèmica valenciana, a més, ocupa el lloc huitanta-sis entre les universitats europees. 

Per àrees de coneixement i en impacte científic, a Espanya la Universitat de València és, a més de segona en Ciències Socials i Humanitats i quarta en Biomedicina i Ciències de la Salut, també sisena en Ciències de la Terra i setena en Física i Enginyeria. Pel que fa a col·laboració científica, aquest rànquing mostra que la de València és la tercera universitat espanyola en Ciències Socials i Humanitats, la quarta en Física i Enginyeria, i la cinquena en Biomedicina i Ciències de la Salut, i també en Ciències de la Terra.  

Les classificacions CWTS Leiden es basen exclusivament en dades de la Web of Science, base de dades bibliogràfiques produïda per Thomson Reuters que utilitza dades de Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index i Arts & Humanities Citation Index. Aquest rànquing no té en compte les publicacions de llibres, publicacions en actes de congressos i revistes indexades que no figuren en la Web of Science, en la qual, a més, només s’inclouen les publicacions en revistes científiques internacionals i es consideren tan sols dos tipus de documents: l’article i la revisió.

 

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació de la UV): http://ir.uv.es/Pt0ahEG

CWTS Leiden Ranking: http://www.leidenranking.com/ranking/2018/list