La Universitat de València signa un conveni amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que facilitarà la cessió d’obres editades per Publicacions de la Universitat de València al CIVAL

  • Servei de Publicacions de la Universitat
  • 26 de maig de 2021
 

El conveni estableix el marc de col·laboració entre les dues entitat i facilitarà la cessió d’obres editades per Publicacions de la Universitat de València al Corpus Informatitzat del València, i serviran, per a documentar l’ús del valencià al llarg del temps

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, i el president de l’Acadèmica  Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, han signat un conveni de col·laboració entre ambdues institucions que facilitarà la cessió d’obres editades pel Servei de Publicacions de la Universitat de València al Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL).

Amb l’objectiu de proporcionar una documentació exhaustiva a totes aquelles persones que es dediquen a la investigació de la història, la cultura i la llengua del poble valencià, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va iniciar el 2015 el Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL), una extensa base de dades amb què fomentar el coneixement del valencià, tant des del vessant lexicogràfic com del gramatical i l’onomàstic.

En aquest sentit, les obres cedides per la Universitat de València  incloses en l’aplicació informàtica CIVAL amb una finalitat investigadora i científica, a més d’estar disponibles en el web de la institució per a la consulta del públic en general.

L’acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc al Centre Cultural La Nau, ha comptat també amb la participació de la vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València, Ester Alba; i del vicepresident de l’AVL, Joan Rafael Ramos; i de la secretària de l’AVL, Verònica Cantó. Amb aquesta rúbrica, la UV es compromet a la cessió periòdica d’arxius en format electrònic de les publicacions editades per PUV, d’acord amb els contractes de cessió de drets que així ho permeten, mentre que l’AVL es compromet a mantenir una sèrie de mesures de seguretat per a aquestes obres.

En l’actualitat, el CIVAL abasta més de dotze mil documents compresos entre l’any 1257 (amb el Llibre del Repartiment de Jaume I com a obra més antiga) i el moment actual, en un procés en creixement continu. La utilitat d’aquest ampli conjunt de textos és proporcionar una radiografia dels diversos usos del valencià i la seua evolució en el temps, de manera que constitueix una plataforma molt profitosa per a tots els estudiosos de la llengua, que podran consultar les fonts documentals i extraure’n conclusions contrastades i fiables.

Per a accedir al CIVAL, pots visitar la següent adreça electrònica: http://cival.avl.gva.es/cival/buscador.jsp