La Universitat de València i Turisme Comunitat Valenciana renoven el seu conveni de col·laboració per al 2018

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 16 de juliol de 2018
 
El vicerector Jorge Hermosilla i el secretari autonòmic Francesc Colomer
El vicerector Jorge Hermosilla i el secretari autonòmic Francesc Colomer.

Ambdues institucions han acordat la realització de dos nous plans directors sobre el potencial turístic del patrimoni cultural valencià, que se sumen als tres que es van presentar l’any passat. A més, una desena de nous paisatges se sumen al projecte de divulgació ‘Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats’.

Aquests plans territorials pretenen contribuir al foment de la recerca i la innovació en el sector turístic valencià. Els dos nous plans directors, que estan en ple procés d’estudi, se centren, un en la ceràmica, que dirigeix el professor Joan Carles Membrado (Departament de Geografia), i l’altre en l’arqueologia ibera, que lidera la professora Chelo Mata (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga).

El conveni de col·laboració subscrit entre l’antiga Agència Valenciana de Turisme i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València per a aquest 2018 inclou també el seguiment dels tres plans directors que es van elaborar el 2017: el Pla Director de Turisme Terres de Frontera: ruta senderista pels paisatges dels castells de les valls d’Aiora-Cofrents i Vinalopó,dirigit pel professor Gregorio García; el Pla Director de l’Art Rupestre en l’arc mediterrani com a valor cultural i turístic, liderat per la investigadora Oreto García; i el Pla Director Territorial Turístic del Parc Natural del Túria, elaborat pels professors Clara Martínez i José Nácher.

Com a continuació a aquestes accions, el conveni per al 2018 també preveu la selecció de nous paisatges que se sumen al projecte de divulgació Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats, que ambdues institucions van posar en funcionament el 2016 amb la intenció de reivindicar el potencial turístic dels paisatges valencians per tal de fonamentar una estratègia turística diferenciada, competitiva i sostenible en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. En el seu inici, aquest projecte va partir d’una selecció de cent paisatges emblemàtics de la Comunitat Valenciana, basada en la seua bellesa, singularitat, valor cultural o riquesa natural. La selecció inicial es va ampliar el 2017 a cent dotze paisatges representatius i el 2018 n’aconseguirà els cent vint-i-cinc.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha insistit que “era necessari sumar aquests enclavaments perquè són paisatges simbòlics que configuren la riquesa paisatgística de la Comunitat Valenciana i són també reclam turístic per la seua bellesa, la seua importància cultural i la seua singularitat”.

Quant als nous emplaçaments triats, a la província de Castelló s’incorporen a la llista el paisatge del riu Cérvol al Maestrat, l’entorn de l’embassament Sitjar i el poble de Vilafamés; a la província de València se sumen els paisatges de l’embassament de Loriguilla i Xulella, l’entorn de Bunyol, la zona d’Anna i la seua albufera, les terres del Magre de la Vall d’Alcalans, l’horta morisca de Cortes de Pallars, la Vall de la Valldigna i el Castellar de Meca a Aiora; a Alacant s’afegeixen a la llista de paisatges representatius Villena i el seu castell i l’entorn de la Vila Joiosa.

El conveni del 2018 també arreplega la posada en marxa de diverses estratègies de divulgació com ara la realització del congrés Innovació, Paisatges i Turisme, jornades al territori, cursos de formació, difusió a través de diverses plataformes, entre altres.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat la necessitat de “servir-nos dels nostres paisatges per a incorporar tot un conjunt de productes i serveis que garantisquen una experiència única i satisfactòria, tot açò mitjançant una inversió de futur que implica un canvi de mentalitat, perquè el turisme ha de servir de revulsiu per a recuperar patrimoni, història, paisatge i identitat”.